Maak een planning

Op tijd beginnen met het maken van je huiswerk is erg belangrijk. Om te zorgen dat je op tijd begint is het maken van een goede planning een aanrader. Door een planning te maken werk je naar een doel toe en dat motiveert je.

 

Huiswerk inplannen

Een planning bestaat uit een overzicht van al je huiswerk, de tijd die je per taak kwijt bent en een indeling van welke taak je wanneer uit gaat voeren. Bij het maken van een planning moet je rekening houden met deadlines. Deze worden gesteld door je leraar of door jezelf. Aan de hand van deze deadlines kun je een inschatting maken van de prioriteiten van al je huiswerk. Het vak met de hoogste prioriteit maak je als eerst. Let er wel op dat de planning die je maakt op een dag of binnen een week realistisch is. Wanneer je te veel plant in korte tijd maak je je taken niet af en dat werkt demotiverend.

Agenda

De beste manier om een planning bij te houden is in een agenda. In een agenda heb je een overzicht van al je huiswerk. Je kunt dan per dag een to-do lijstje maken met het huiswerk opgeknipt in kleine, specifieke taken. Bijvoorbeeld een rij woordjes leren voor Frans of drie sommen maken voor wiskunde. Doordat je op tijd bent begonnen met je huiswerk kun je elke dag een klein stukje maken of leren. Zo lijkt je huiswerk minder en kun je het sneller afmaken.

Pauze

Plan tussen het werken door ook rustmomenten in. Werk bijvoorbeeld anderhalf uur en neem dan een kwartier pauze om even iets te drinken of te eten. Loop ook even een rondje in je pauze.

Meer tips

Bekijk ook de andere leertips: