Klaar voor het examenjaar

Een nieuw schooljaar is elk jaar weer een soort van nieuw begin. Net als na oud & nieuw neem je je misschien van alles voor wat je dit jaar écht anders gaat doen. Het examenjaar is nog eens extra spannend; dit jaar komt het er echt op aan. Maar probeer juist daarom wel realistisch te blijven en kijk goed naar wat je vol denkt te kunnen houden. Leg de lat niet te hoog voor jezelf, dan zul je merken dat je het niet het hele jaar volhoudt. Maak haalbare stappen voor jou. Hieronder staan een paar suggesties.

Afbeelding voor Klaar voor het examenjaar

Zorg voor een dagritme

Na zo’n lange zomer waarin weinig moest en alles kon, is het weer even wennen als elke ochtend vroeg de wekker gaat. Zeker als het ’s avonds toch weer net iets te laat is geworden. Hoe saai het ook klinkt: een goede nachtrust is echt heel belangrijk als je prestaties moet leveren.

Probeer dus genoeg slaap te krijgen. Ga het liefst op een vaste tijd naar bed en sta meteen op als de wekker gaat. Van snoozen word je namelijk alleen maar duffer. En hoe verleidelijk het misschien ook is om in het weekend wel een gat in de dag te slapen: beter van niet. Dan is je hele ritme meteen weer van slag…

Maak een planning

Dit jaar nog belangrijker dan andere jaren: zorg dat je overzicht hebt en houdt. Breng in kaart wat je wanneer moet leren en doen en begin op tijd. Dan kom je er ook niet op het laatste moment achter dat je misschien nog hulp nodig hebt bij bepaalde stof en kun je op tijd aan de bel trekken voor bijvoorbeeld bijles of een examentraining voor een bepaald vak.

Bereid je alvast voor

Het jaar is net begonnen en het examen is nu nog ver weg. Maar het kan geen kwaad om je er wel alvast in te verdiepen. Leen een examenbundel of ga vast eens oefenen met een oud schoolexamen. Zo wen je aan de manier van vragen stellen en kun je jezelf een beetje testen.

Plan ook ontspanning in

Misschien heb je de neiging om je dit jaar uitsluitend te focussen op je examens. Maar het is ook heel belangrijk om daarnaast voor voldoende ontspanning te zorgen. Dus zeg niet meteen je sportclub op, maar ga er juist wat vaker naartoe. En ben je nog geen lid, zoek dan iets wat je leuk vindt. Houd je niet van sport? Ga dan iets creatiefs doen of maak af en toe een wandeling. Download een stappenteller en stel jezelf een doel per dag. Van ontspannen laad je op en dat is weer goed voor je leerprestaties.

Ruim je kamer op

Rommel om je heen is rommel in je hoofd. Zorg daarom voor een opgeruimde, gezellige plek om te kunnen leren. Gebruik je bureau waar het voor bedoeld is en niet als verzamelplaats voor kleding en vuile vaat. Leg je spullen ergens waar je ze kunt vinden, zodat je altijd klaar bent voor de start.

Bekijk wat je te wachten staat

Dit klinkt misschien als veel werk. Maar het is toch fijn om te weten wat je dit jaar te wachten staat. Wanneer zijn de eerste examen, wat kun je ervan verwachten en wanneer is bijvoorbeeld de uitslag van het eerste tijdvak. Dit kun je allemaal gemakkelijk online vinden. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan!

Wil je graag van begin tot eind meegenomen worden door het examenjaar? Lees dan verder op deze pagina.

Direct een goede start?

Wil je vanaf de start van het examenjaar ondersteuning die bij jou past? Met behulp van onder andere huiswerkbegeleiding, bijles en examentrainingen helpen we jou het examenjaar door. Meld je aan voor het Lyceo Examenjaar!

Meer informatie over het Lyceo Examenjaar