Interview met Perry Smeets

Hoi! Ik ben Perry Smeets en ik werk als begeleider/examentrainer bij Lyceo. Ik heb op de middelbare school ontdekt hoe leuk ik het vind om lesstof uit te leggen aan vrienden of medeleerlingen die extra uitleg nodig hadden. Ik was ervan overtuigd dat dit mijzelf ook hielp met leren. Het was in mijn ogen een win-winsituatie. Toen ik bij Lyceo de kans kreeg om dit als werk te gaan doen, greep ik dit met beide handen aan. Zo geef ik nu bijlessen en examentrainingen, maar dat ik al zo snel voor een klas zou staan, had ik een jaar geleden nooit gedacht.

Nu we ons allemaal aan moeten passen aan het “nieuwe normaal”, is het natuurlijk even wennen. Zo zijn mijn bijlessen opeens van een lokaal naar een Skype gesprek verhuisd. Sommige leerlingen zijn wat stil in de eerste paar minuten nadat ik ze opbel, maar als ik even een leuk praatje maak en contact leg, verandert het onpersoonlijkere Skype gesprek al snel weer in een sfeervol klaslokaal. Lekker doen dus!

Online bijlessen kunnen ook heel “dynamisch” zijn… Zo kwam het een keer voor dat ik door mijn luidsprekers opeens snoeihard de muziek te horen kreeg van het zusje van mijn leerling. Waarna de leerling heel geïrriteerd haar zusje moest vertellen dat ze bijles had. Een kwartier later wist ik ook opeens wat mijn leerling als avondeten kreeg, omdat haar moeder dat netjes buiten haar deur even doorgaf. Het hoort er allemaal bij.

Daarbuiten verlopen de lessen erg soepel. De leerlingen houden hun aandacht goed bij de les en het online whiteboard (Awwapp) dat ik gebruik, vind ik een goede vervanger voor een klassiek schoolbord. Het is wel handig als je een muis hebt om mee te tekenen, touchpads kunnen nog wel eens onhandig zijn. Als de leerlingen een goed gevoel hebben bij de lessen, kunnen ze vrij eenvoudig om extra uren vragen.

Hopelijk zijn alle andere online bijlesgevers net zo tevreden over de noodgedwongen verandering als ik. Misschien zijn er zelfs online enthousiastelingen bijgekomen die liever online dan offline bijlessen willen geven. Voor de rest is het dan maar even afwachten tot de scholen weer open mogen, maar tot die tijd maken we er het beste van!