Examentraining scheikunde volgen?

Examentraining geven is ons vak: gemiddeld 0,9 punt hoger op je eindcijfer

Met de examentraining scheikunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentrainingen scheikunde worden gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn.

Onderwerpen examentraining scheikunde
 •     Welke onderwerpen behandelen we tijdens een vwo scheikunde examentraining?

  • Stoffen en materialen in de chemie
   • Deeltjesmodellen en eigenschappen
  • Structuur, bindingen en eigenschappen
   • Deeltjes: koolwaterstoffen
  • Chemische Processen en behoudswetten
   • Reacties, zuurbase, redox
  • Chemische rekenen
  • Reactie-energie en kinetiek
  • Ontwikkelen van chemische kennis, innovatie en chemische onderzoek
   • Chemische vakmethodes (scheiding)
  • Industriële processen en groene chemie
  • Chemie van het leven en milieueisen

 •     Welke onderwerpen behandelen we tijdens een havo scheikunde examentraining?

  • Stoffen en materialen in de chemie
   • Deeltjesmodellen; Eigenschappen en modellen; Bindingen en eigenschappen; Bindingen, structuren en eigenschappen; Macroscopische eigenschappen
  • Structuur, bindingen en eigenschappen
   • Eigenschappen en modellen
  • Chemische processen
  • Chemische rekenen
  • Reactie-energie, kinetiek en behoudswetten
  • Analysetechnieken, polymeren, micro- en macroniveau
   • Chemische vakmethodes
  • Industriële processen en groene chemie
  • Chemie van het leven en milieu

Hoe werkt een Lyceo examentraining scheikunde?

Een examentraining scheikunde duurt twee of drie dagen. In deze dagen nemen we alle examenstof door, tot je alles onder de knie hebt. Daarnaast gaan we samen aan de slag met oefenexamens en nemen we volgens een stappenplan de opdrachten door. Want hoe kun je de vragen zo goed mogelijk beantwoorden? Tijdens onze exacte examentrainingen leren we je ons eigen stappenplan GOBETA, om al die vragen stap voor stap aan te pakken. Tijdens de training zullen we meer aandacht besteden aan dit stappenplan.

Voor je scheikunde examen moet je bepaalde begrippen kennen, zoals coëfficiënt en ontledingsreactie. Niet alleen moet je ze kennen, maar ook kunnen toepassen, dus daar oefenen we mee. Doe je havo-examen? Dan zijn biologische en natuurkundige begrippen ook belangrijk om te kennen, die kunnen terugkomen in een chemische context. Deze hebben we voor jou op een rijtje gezet.

Verdeeld over twee dagen bespreken we bij de havo-training maar liefst negen onderwerpen. We beginnen de eerste dag met stoffen en materialen in de chemie, dan structuur, bindingen en eigenschappen, gevolgd door chemische processen en chemisch rekenen. Op de tweede dag gaan we het hebben over reactie-energie, kinetiek en behoudswetten, analysetechnieken, polymeren en micro- en macroniveau, industriële processen en groene chemie, en om het af te sluiten chemie van het leven en milieu.

Kies je voor de driedaagse training, dan worden dezelfde onderwerpen besproken maar is er iets meer ruimte voor alles. Ook worden er meer totaalopdrachten geoefend en sluit je de training af met een proefexamen, zodat je goed kan zien wat je hebt geleerd en wat je misschien nog wat meer moet oefenen.

De vwo-training ziet er ongeveer hetzelfde uit. We beginnen de tweedaagse training met stoffen en materialen in de chemie, dan structuur, bindingen en eigenschappen en na de lunchpauze is het tijd voor chemische processen en behoudswetten, en chemie van het leven en milieueisen. Op dag twee bespreken we chemisch rekenen, reactie-energie en kinetiek, ontwikkelen van chemische kennis, innovatie en chemisch onderzoek, en industriële processen en groene chemie. Bij de driedaagse training zijn de onderwerpen wat meer gespreid en is er. Op de tweede en laatste dag veel tijd voor herhaling en totaalopdrachten en wordt de training afgesloten met een proefexamen.

Bij ieder onderdeel theorie dat we bespreken met zijn allen, zullen we ook een aantal oefenopdrachten maken. Je leert het GOBETA-stappenplan in de praktijk brengen, de theorie toepassen en de teksten goed lezen en gebruiken! Voor ieder domein dat wordt besproken, worden een aantal subdoelen geformuleerd. Dan is voor jou duidelijk wat je moet kunnen en weten voor je examen. Belangrijk is dat het programma dat opgesteld is, een richtlijn is! Je kan de opdrachten op je eigen tempo maken en de trainer altijd om hulp vragen. Zo zorgen we er samen voor dat jij helemaal voorbereid bent op jouw examen scheikunde en je vol vertrouwen het gymlokaal kunt betreden.

Examentraining scheikunde volgen waar en wanneer jou dat uitkomt!

Examentrainingen scheikunde biedt Lyceo aan op verschillende plekken in het land. Zo kun je een examentraining scheikunde volgen in o.a. AmersfoortBreukelen, Delft, Den HaagDordrecht, HaarlemHilversum, Leiden, Nijmegen, RotterdamUtrecht en nog veel meer locaties. De trainingen scheikunde worden gegeven in alle weekenden en alle schoolvakanties: jij kiest een moment wanneer het jou uitkomt.

Benieuwd hoe onze trainers lesgeven? Bekijk de tip scheikunde van één van onze examentrainers!

Waarom een examentraining van Lyceo?

Lyceo werkt met zorgvuldig gekozen, hoogopgeleide student-begeleiders. Zij stomen je in 2 of 3 dagen (afhankelijk van het vak) klaar voor je examen scheikunde. Deze begeleiders staan qua leeftijd en belevingswereld dicht bij leerlingen en kunnen jou daardoor goed inspireren en motiveren. Hiernaast werkt Lyceo samen met hogescholen en universiteiten om eigen lesmateriaal te ontwikkelen dat elk jaar geheel vernieuwd en aangepast wordt. We zorgen dat je door dit lesmateriaal de examenstof voor het vak scheikunde goed in de vingers hebt, herhalen alle stof en helpen je met de onderdelen waar je moeite mee hebt. Naast de voorbereidingen op school is dit een uitstekend extra steuntje in de rug waardoor jij met meer zelfvertrouwen en kennis je examenperiode(s) ingaat.

Enkele andere voordelen zijn:

  • Gemiddeld 0.9 punt hoger op je (eind)examen
  • Training in kleine groepen
  • Zelfvertrouwen door uitleg en oefenexamens
  • Stevigere grip op de lesstof
  • Elk weekend en alle schoolvakanties
  • Altijd in de buurt

Benieuwd naar het examenrooster van 2023? Bekijk het volledige examenrooster.

Hulp bij het leren

Lyceo Examen Oefenen
Met Examen Oefenen herhaal je wat je tijdens de Lyceo examentraining leert, kun je thuis extra oefenen en weet je nóg beter wat je tijdens het centraal examen kunt verwachten. Hierdoor kun je tijdens het centraal examen onderwerpen en vragen makkelijker herkennen en ben je beter in staat de opgaven te beantwoorden.

Lyceo Samenvatting
Lyceo Samenvatting is een handig en compact boekje met de volledige samenvatting van de theorie voor het centraal examen, aangevuld met voorbeelden en hulpmiddelen zoals begrippen- en woordenlijsten. Je kunt Lyceo Samenvatting als aanvulling op een examentraining aanschaffen of los bestellen. De boekjes zijn verkrijgbaar voor alle vakken op het vmbo-tl, de havo en het vwo. Zo ben jij écht goed voorbereid op je eindexamens.

Lyceo Legt Uit 
Lyceo legt uit: elke week posten wij filmpjes van onze toptrainers, van alle vakken en alle niveaus! Van molrekenen tot het moessonklimaat en van drogredenen tot het herleiden van formules. Abonneer je dus snel op ons kanaal om niets te missen: Naar ons kanaal

Ezelsbruggetje.nl
Met ezelsbruggetjes wordt huiswerk maken een stuk leuker en gemakkelijker! Met een handig ezelsbruggetje vergeet je nooit meer belangrijke rijtjes of formules.

Oefenexamens 
Het oefenen van examens kan je heel goed helpen! Bij ons vind je oefenexamens voor elk vak en elk niveau.

Meld je voor jouw examentraining scheikunde aan!

Examentraining scheikunde volgen op een Lyceo-vestiging bij jou in de buurt? Dat kan!

Meld je aan voor een examentraining

Onze examentrainingen

Benieuwd hoe een examentraining van Lyceo eruit ziet? Bekijk de video!