Blogs

Hoe werkt het puberbrein precies? Hoe kan je je (of als ouder) het beste voorbereiden op de eindexamens of een toetsweek? En wat kun je doen om beter te slapen zodat je fris en fruitig op school zit? Op deze onderwerpen en nog veel meer geven wij antwoord in onze blogs.

Uitstelgedrag, hoe kom je ervan af?

Iedereen heeft er weleens last van. Je moet iets doen waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt en gaat eerst even wat anders doen. En nog iets anders, en nog iets. Tot de deadline ineens in je gezicht staart en je toch echt wat moet gaan doen. Wil jij af van je uitstelgedrag? Wij vertellen je hoe je dat aanpakt.

Even een tandje bijzetten?

Heb je moeite met een bepaald vak en kan je cijfer wel een oppepper gebruiken zo tegen het eind van het jaar? Kom dan naar de bijles van Lyceo!

Hoe blijf je gemotiveerd in het tweede tijdvak?

Kies jij ervoor om je examens te verdelen over twee tijdvakken? Dat heeft z’n voordelen, nadeel is alleen wel dat jij nog aan de bak moet als de rest al vakantie aan het vieren is. Hoe houd je jezelf bij de les?

Concentreren tijdens je eindexamen

Daar zit je dan, in de gymzaal, met je examen Engels voor je neus. Goed voorbereid, dat wel, maar het lukt met geen mogelijkheid je te concentreren. Je hoort, ziet en ruikt alles om je heen, maar de letters dansen voor je ogen. Wat nu? Vooral niet in paniek raken, maar deze tips opvolgen!

Blijf examenstress de baas

Dat je gespannen bent voor je examens, is natuurlijk volkomen normaal. Een beetje spanning is zelfs gezond: het houdt je alert en zorgt dat je beter presteert. Maar soms wordt de stress zo erg dat het je compleet verlamt. Wat doe je dan?

Gesnotter en gehoest grootste afleidingen tijdens examens

Gesnotter of gehoest van docenten of medeleerlingen, geluid van buiten en het tikken met een pen zorgen voor de grootste afleiding tijdens deze belangrijke periode. Wij onderzochten de grootste examenergernissen onder leerlingen.

Muziek aan/uit bij het leren?

Heb jij altijd een muziekje aan bij het leren? Of moet het voor jou juist helemaal stil zijn om je te kunnen concentreren? En hoe goed of slecht is het eigenlijk om muziek aan te hebben als je iets in je hoofd moet zien te krijgen?

Zo maak je de mooiste presentatie

De één draait er zijn hand niet voor om, de ander ligt er nachten wakker van: een presentatie geven voor de klas. Met een gelikte Power Point of Prezi kom je hoe dan ook goed voor de dag. Wij vertellen je hoe je dat aanpakt.

Omgaan met feedback

Niets is zo lastig als het krijgen van commentaar, zelfs al is het terecht en goed bedoeld. Maar hoe ga jij daarmee om? En hoe geef je zelf feedback, zonder iemand onbedoeld te kwetsen?

Volgende stap... Het studentenleven!

Er wordt vaak gezegd dat je studententijd de beste tijd van je leven is. Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn, maar het is in ieder geval een tijd die je niet snel meer vergeet. Maar hoe leer je de nieuwe mensen kennen? Of hoe vind je snel een kamer? Wij delen onze tips. 

Hoe werkt het puberbrein?

Feit: het brein van een puber werkt heel anders dan dat van een volwassene. Dat is natuurlijk geen excuus voor alles, maar het verklaart wel waarom pubers niet altijd te volgen zijn in hun keuzes en gedrag. Dat komt doordat hun brein nog niet ‘af’ is en ze bepaalde vaardigheden nog niet (helemaal) onder de knie hebben. Dat kan uitdagend zijn, zowel voor een puber zelf als ouder.

Hoe bereid je je voor op de toetsweek?

Uitzonderingen daargelaten hebben de meeste kinderen een paar keer per jaar te maken met een ‘toetsweek’. Hoe kom je zo’n toetsweek nou zo goed mogelijk door?

Wat kun je doen om beter te slapen?

Het is jullie vast opgevallen: jongeren houden er een ander slaappatroon op na. ’s Morgens niet uit bed te krijgen en ’s avonds laat erin. Dat is geen onwil, maar dat is grotendeels te danken aan hormonen. Ook sociale factoren spelen mee, zoals in de avond sporten, bijbaantjes en afspreken met vrienden. Daarnaast kost het bijhouden van sociale media en facetimen met vrienden ook de nodige tijd.

Tieners en plannen

Veel (ouders van) tieners zullen het beamen: plannen blijft lastig! Soms gaat het goed, maar er gaat ook wel eens wat mis. Waarom is plannen nou zo’n uitdaging en is daar wat aan te doen?

Open dagen

Weet je al wat je wilt gaan doen na je examen, of heb je nog geen flauw idee? Het bezoeken van open dagen is een goede manier om een indruk te krijgen van wat vervolgopleidingen eigenlijk inhouden. Kijk snel wanneer jouw favoriete opleiding een (online) open dag aanbiedt!

StudieKeuzeAdvies

Mocht je nou nog geen idee hebben welke opleiding je wilt gaan doen na je examen, of je weet niet goed wat er allemaal mogelijk is, overweeg dan eens StudieKeuzeAdvies van Lyceo. Je krijgt vier persoonlijke sessies met een persoonlijke en ervaren studiekeuzecoach en na afloop weet je precies welke studie bij jou past. Klinkt goed toch? Wil je meer weten of je aanmelden?

Examentips 3

Hoe kom je de examentijd een beetje relaxt door? En hoe help je jouw kind in de voorbereiding? Met onze tips gaat het niet vanzelf, maar wel makkelijker.

Leren leren: hoe doe je dat precies?

Voor de ene leerling is één keer de stof doorlezen voldoende om een hoog cijfer te scoren, de ander zit uren te blokken en haalt net een voldoende. Is het een kwestie van geluk hebben, of kun je ook leren leren? Allebei waar, want iedereen is anders en sommige mensen hebben misschien net wat meer ‘talent’ om leerstof te doorgronden en te onthouden. Maar gelukkig zijn er ook manieren om te leren hoe je moet leren.

Hoofd, hart en lijf in balans

Je lijf is een complex systeem, waarin alles met elkaar samenhangt. Ga maar na: als je blij bent, wil je hele lijf wel meedansen. Voel je je somber, dan ben je verder ook niet vooruit te branden. Maar wat zorgt er nou precies voor dat je je goed voelt? Gezond eten, voldoende slapen en genoeg bewegen, dat weten we allemaal wel. Maar wist je ook dat de manier waarop we over onszelf denken invloed heeft op hoe we ons voelen? Voor het beste resultaat is het dus belangrijk dat je hoofd, hart en lijf met elkaar in balans zijn.

Goed voorbereid je examen in

Als je één of meer vakken hebt waar je niet heel zeker van bent, kan het handig zijn om een examentraining te volgen. Maar ook als je er goed voor staat, is het zeker de moeite waard. Je krijgt namelijk een beeld van hoe een examen eraan toe gaat, zodat je nog beter voorbereid bent voor het echte werk.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Natuurlijk moet je hard leren voor je examens, dat is logisch. Maar leren gaat een stuk beter als je verder ook goed voor jezelf zorgt. Dus nachten doorhalen op een dieet van cola en chocola, is niet zo’n goed idee. Maar dat wist je natuurlijk zelf ook wel. Wil jij graag een beetje fit en uitgerust je examens in? Lees dan gauw verder!

Examentips 2

Hoe kom je de examentijd een beetje relaxed door? En hoe help je jouw kind in de voorbereiding? Met onze tips gaat het niet vanzelf, maar wel makkelijker.

De examens in 2022: hoe zit het nou precies?

Het leek er even op dat de examens dit jaar op de ‘oude’ manier door zouden gaan. Maar ook de leerlingen die dit jaar examen doen, hebben flink last gehad van alle coronamaatregelen. Daarom zijn de eisen gelukkig toch wat aangepast. Hoe?

In gesprek met: examentrainer Rosalie Moens

Hoe leuk is dat nou, een examentraining geven? We vroegen het aan een ervaren trainer: Rosalie Moens is al sinds 2018 examentrainer bij Lyceo voor het vak economie. Dat doet ze naast haar master New Governance & Sustainability.

Ezelsbruggetje nodig?

Alles wat het leren makkelijker maakt, is meegenomen. Soms is een ezelsbruggetje dé manier om dingen beter te onthouden. Wat een ezelsbruggetje is en wat wij daarmee te maken hebben?

Examentips 1

Alles nog onder controle? Of gieren de zenuwen door het huis? Onze tips helpen je het een beetje leefbaar te houden in aanloop naar de examens.

Profielkeuze

Als je in de tweede klas van het vmbo zit of in de derde van havo of vwo, dan moet je binnenkort een belangrijke knoop gaan doorhakken. Welk profiel ga je kiezen om examen in te doen? Voor sommige kinderen is dit al jaren duidelijk, omdat ze bijvoorbeeld zeker weten dat ze later een bepaald beroep willen uitoefenen. Voor anderen ligt het nog niet vast en is het een behoorlijk lastige keuze.

Faalangst: wat is het en hoe ga je ermee om?

Zenuwen voor een toets, opzien tegen iets wat je spannend vindt, wie heeft dat nou niet? Natuurlijk is het heel normaal als je soms even niet zo zeker van jezelf bent. Meestal gaat het ook vanzelf weer over: als je eenmaal aan je taak begonnen bent, valt de spanning vanzelf van je af. En als het dan een keer niet helemaal lukt: jammer dan, volgende keer beter! Toch?

Hoe geef je een goede presentatie op school?

Presentaties geven, je ontkomt er niet aan op school. Of het nu een boekpresentatie is voor Nederlands of voor een vreemde taal (help!), of de presentatie van een gezamenlijk werkstuk of PWS: het hoort er nu eenmaal bij. Voor de één een gruwel, voor de ander een moment om even goed te shinen. Hoe jij er ook inzit, wij hebben een paar tips die voor iedereen bruikbaar zijn.

Tips voor ouders: tafeltjesavond

Als je kind in de brugklas zit, heb je ze dit jaar voor het eerst. Zit je kind al wat langer op de middelbare school, dan is het een bekend verschijnsel. We hebben het over de tafeltjesavond, ook wel 10-minutengesprek genoemd. Op zoek naar tips hoe je zo’n avond het beste kan aanpakken? Lees dan snel verder!