Muziek aan of uit bij het leren?

Afbeelding voor Muziek aan of uit bij het leren?

Muziek aan of uit bij het leren?

Voor sommigen is het een absolute noodzaak bij het leren van een toets of het maken van huiswerk: oortjes in, muziekje op en gaan. Maar anderen worden juist enorm afgeleid door muziek en komen niet aan leren toe.

Er zijn mensen die beweren dat het heel slecht voor je concentratie is om muziek aan te hebben bij het leren. Volgens de ander helpt het je juist om moeilijke stof in je hoofd te krijgen. Maar wat is nou waar? De meningen hierover zijn verdeeld. Het ene onderzoek zegt namelijk dat het juist goed is voor de resultaten, het andere onderzoek ziet geen effect of juist negatieve effecten.

Positief effect
Verschillende wetenschappers zien een positief effect van muziek tijdens het leren. Zo is er bijvoorbeeld het ‘Mozart-effect’, waaruit zou blijken dat je IQ omhoog gaat na het luisteren van een bepaald stuk van Mozart. Helaas duurt dit effect maar 10 tot 15 minuten én je moet van Mozart houden. Want als je naar muziek luistert die je niet mooi vindt, is het effect sowieso negatief.

Als je muziek draait waar je blij en opgewekt van wordt, heeft dat volgens bepaald onderzoek effect op je prestatie bij cognitieve taken. Je zou dus beter kunnen nadenken, analyseren, conclusies trekken en focussen. Het soort muziek zou ook nog uitmaken: emotionele rock of popmuziek zou je creativiteit bijvoorbeeld een boost kunnen geven.

Geen positief effect
Uit andere onderzoeken blijkt weer dat er geen verschil in prestaties is tussen mensen die wel of geen muziek luisteren tijdens het leren. Er is zelfs een onderzoek dat aantoont dat je slechter presteert als je muziek aan hebt bij taken waarbij je betekenis moet verwerken. Begrijpend lezen, of woordjes leren in een andere taal bijvoorbeeld.

Wat werkt voor jou?
Hoe het ook zij: uiteindelijk gaat het erom wat voor jou het beste werkt. Heb jij het gevoel dat je veel beter presteert met muziek? Gewoon doen! En zit jij het liefst in totale stilte je toetsen te leren? Ook prima! Iedereen is anders en dat geldt ook voor hoe je leert.

Inspiratie nodig?
Ben je nog op zoek naar een leuke playlist voor tijdens het leren (of daarna)? Check dan eens de afspeellijst van Lyceo.

Veel plezier met luisteren en succes bij het leren!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Lees meer over huiswerkbegeleiding!