Lyceo Extra

Als grootste onderwijsondersteuner van Nederland zetten wij ons actief in voor kansengelijkheid. Extra ondersteuning is immers niet voor iedereen binnen handbereik. Om financiële redenen, een complexe thuissituatie of door ziekte is voor sommige kinderen persoonlijke aandacht en begeleiding niet vanzelfsprekend. Terwijl deze kinderen dit soms juist zo goed kunnen gebruiken. Voor deze leerlingen is er ons Lyceo Extra programma. Met dit programma bieden wij inmiddels dagelijks kosteloos begeleiding aan honderden leerlingen. De school bepaalt wie voor Lyceo Extra in aanmerking komt. Door samen te werken met de scholen kan Lyceo structureel extra plekken beschikbaar stellen in zowel huiswerkbegeleiding als examentraining. De afgelopen jaren zijn wij in staat geweest landelijk duizenden leerlingen via het Lyceo Extra-programma te begeleiden. En met succes. Gemiddeld scoren leerlingen in het Lyceo Extra programma na een examentraining 1,5 punt hoger op het centraal examen.

Lyceo Extra Zomerkampen

In de zomer organiseren we in meerdere grote steden het Lyceo Extra Zomerkamp, speciaal voor leerlingen die in de lange zomer niet op vakantie kunnen. Achterliggende gedachte van dit initiatief is dat kinderen in achterstandsituaties juist gedurende deze lange vakantie extra achterstand oplopen omdat zij in die periode, in tegenstelling tot hun klasgenootjes, geen stimulerende ervaringen hebben. Het Lyceo Zomerkamp staat daarom in het teken van talenten ontdekken, spelenderwijs vaardigheden voor de toekomst aanleren en vooral met elkaar onbezorgd veel plezier maken. Lyceo Extra verzorgt de gehele organisatie en uitvoering, waarbij begeleiders van Lyceo zich vrijwillig inzetten als mentor om deze kinderen de tijd van hun leven te geven. We zoeken bij de uitvoering altijd nauwe samenwerking met lokale partijen, gemeenten en bijdragen van particulieren. Samen zorgen we ervoor dat we het Zomerkamp voor de leerlingen volledig kosteloos kunnen aanbieden. Inmiddels worden zomerkampen georganiseerd in Rotterdam, Den Haag en Enschede. In 2020 zal daar Almere aan worden toegevoegd.
Een impressie van afgelopen jaar vindt u hier.

Reacties van Lyceo Extra-leerlingen

– “Nu ik bij Lyceo zit kan ik goed werken aan school. Thuis kan ik dat niet goed en mijn ouders kunnen mij niet helpen met mijn vragen over mijn huiswerk en mijn toetsen. Ik vind het fijn dat ik naar de huiswerkbegeleiding kan om aan school te werken. Ik haal nu betere cijfers en sta al bijna geen onvoldoendes meer.”

– “Ik vind het erg fijn dat Lyceo er voor mij is en dat er plek is voor mij. Voordat ik bij Lyceo kwam vond ik het wel lastig om te leren, ik wist niet goed hoe ik dit moest doen. Nu zit ik al een tijdje bij de huiswerkbegeleiding en kan ik al een stuk beter plannen! Ik begon vaak te laat waardoor ik altijd stress had voor toetsen. De begeleiders zijn erg fijn en helpen je goed als je een vraag hebt.”

– “Ik ben heel blij dat er door Lyceo speciaal een plek wordt gegeven voor mij als leerling en een steuntje in de rug kan nooit kwaad. Ook vind ik het fijn dat ze me hebben geholpen met leren leren, plannen en overhoren. Dit heeft me zeker geholpen.”

– “Ik wist eerst niet wat Lyceo was en wat ze deden. Maar toen ik na een gesprek op school hoorde wat het was en dat er voor mij een plek was, was ik erg blij. Thuis kan ik me niet goed concentreren of huiswerk maken. Op school kan ik dat wel en de begeleiders helpen je ook als je iets niet snapt. De koekjes zijn ook altijd lekker in de pauze.”

 

Annik Milatz, vestigingscoördinator Heerbeeck College, zegt:

“Het Lyceo Extra-traject is een kans om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, dit ook daadwerkelijk te bieden. Er wordt in overleg met de zorgcoördinator besproken wie voor deze plekken in aanmerkingen komt. Lyceo is er voor iedereen en streeft naar gelijke kansen en het is een mooie manier om leerlingen te helpen die normaal gesproken deze hulp niet zouden krijgen.

Persoonlijke noot: Ik vind het zelf fijn om deze leerlingen een plek te kunnen bieden binnen de huiswerkbegeleiding. Door de persoonlijke aandacht en het steuntje in de rug zien we ze enorm groeien binnen een korte tijd. Zowel op schoolgebied als persoonsgebied.  Ze komen met veel plezier en zijn dankbaar en dat maakt deze trajecten zo waardevol.”

Cookie instellingen

Voordat je verder gaat vragen wij toestemming voor het plaatsen van cookies.
Meer informatie