Een carrière in het onderwijs

Het aanvullend onderwijs zet jaarlijks duizenden studenten in binnen het basis- en voortgezet onderwijs. Zij werken intensief met leerlingen en bieden ondersteuning op scholen door heel Nederland. Door deze bijbaan ontdekken zij hoeveel voldoening het geeft om kennis over te brengen, hoe bijzonder het is om een band op te bouwen met leerlingen en hoe afwisselend een baan in het onderwijs werkelijk is.

Het onderwijs heeft moeite met het vinden van voldoende gemotiveerde en getalenteerde jonge leraren; de lerarentekorten zijn in sommige regio’s fors. Lyceo levert een bijdrage aan deze maatschappelijke uitdaging, door juist aan starters op de arbeidsmarkt te laten zien welke kansen het onderwijs biedt. Dat doen we door de studenten via hun bijbaan kennis te laten maken met het vak. Maar ook door onze samenwerkingen met lerarenopleiders in Nederland. Zo maken we samen de stap van flexibel werken in het aanvullend onderwijs naar een vaste baan in het reguliere onderwijs zo klein mogelijk.

Enquête

Uit een recente enquête onder ruim 1.200 van onze studentbegeleiders blijkt dat zij hun werkzaamheden in het aanvullend onderwijs niet alleen een interessante bijbaan vinden maar dat zij hierdoor ook een carrière in het onderwijs overwegen. Ruim 50% van de studenten geeft aan dat de interesse voor het werken in het onderwijs sterk gegroeid is door de opgedane ervaringen. Daarnaast geeft 38% aan geïnteresseerd te zijn in het volgen van een lerarenopleiding als deze in een verkorte vorm mogelijk zou zijn. Daarom informeren wij onze studenten niet alleen over de mogelijkheden om een lerarenopleiding te volgen, maar onderzoeken wij bovendien samen met lerarenopleiders of en hoe een verkort programma voor deze groep mogelijk is. Lees hier meer over dit onderzoek.

Ben jij zelf student, en wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn om je 1e of 2e graads bevoegdheid te behalen? Klik dan hier.

 

Voorbeelden uit de praktijk

Dat een bijbaan in het aanvullend onderwijs kan leiden tot een vaste baan als docent, bewijzen deze oud-begeleiders. Ze werken inmiddels als docent, of zijn bezig hun bevoegdheid te behalen. Een ding is zeker: voor de klas staan en werken met leerlingen is iets wat zij voor de rest van hun leven willen blijven doen!

Lees hier het interview met Lea Belde, docente Engels op het Candea College in Duiven.

Lea Belde ontdekte door haar bijbaan bij Lyceo dat ze veel voldoening haalt uit lesgeven. Inmiddels werkt ze als docent Engels, maar ze springt in de weekenden en de vakanties nog steeds graag bij als examentrainer.

Lees hier het interview met Joël Albert de la Bruhéze, docent geschiedenis op het Christelijk Lyceum in Apeldoorn.

Om wat bij te verdienen én ervaring op te doen, werkte Joël Albert de la Bruhéze tijdens z’n studie geschiedenis bij Bijlesnetwerk in Nijmegen. Door de vlieguren die hij daar maakte, begon hij zijn loopbaan als leraar met meer zelfvertrouwen.

Lees hier het interview met Lieke Elbersen, docente scheikunde op het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn.

Op de middelbare school vond Lieke Elbersen het al leuk om medeleerlingen uitleg te geven. Dat plezier zette ze tijdens haar universitaire studie om in een bijbaan bij Bijlesnetwerk. Ze heeft vijf jaar examentraining, bijles en invallessen gegeven en werkt nu fulltime als docent Scheikunde.

Lees hier het interview met Tom Schils, Vestigingscoördinator bij Lyceo en momenteel bezig met de lerarenopleiding geschiedenis

Tom Schils is vestigingscoördinator bij Lyceo. Toen hij zag wat persoonlijke begeleiding kan doen voor het zelfvertrouwen van een leerling, besloot hij de lerarenopleiding te volgen.

Lees hier het interview met Matthijs Castelijn, student econometrie en begeleider bij Lyceo. Matthijs wil na zijn studie graag zijn lesbevoegdheid wiskunde halen.

Matthijs Castelijn gaf tijdens z’n middelbare schooltijd al zwemtraining. Dat vond hij zo leuk dat hij op het idee kwam om bij Lyceo te solliciteren. Naast z’n studie econometrie geeft hij sinds twee jaar op verschillende locaties huiswerkbegeleiding, examentrainingen en bijles.

Cookie instellingen

Voordat je verder gaat vragen wij toestemming voor het plaatsen van cookies.
Meer informatie