Wil jij je lesbevoegdheid halen?

Vind jij werken in het onderwijs fantastisch en speel je met het idee om je lesbevoegdheid te halen? Bekijk snel welke (verkorte) routes voor jou mogelijk zijn!

Educatieve module

Heb jij je hbo- of wo-bachelor? Dan kun je mogelijk in een half jaar (voltijd, of 1 jaar deeltijd) je lesbevoegdheid halen. Tijdens een educatieve module van 30EC doe je pedagogische en vakdidactische vaardigheden op en loop je stage (of werk je) op een middelbare school. Na deze module ben je gekwalificeerd om les te geven in jouw schoolvak in de onderbouw van vmbo-t/havo/vwo.

Na afronding kom je bovendien in aanmerking voor een verkorte variant (30EC ipv 60EC) van de universitaire eerstegraads lerarenopleiding.

KOP-opleiding

Heb jij een hbo- of wo-bachelor in één van deze studierichtingen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de educatieve KOP-opleiding. De KOP-opleiding leidt in 1 jaar tot een tweedegraads bevoegdheid. Met een tweedegraads bevoegdheid kun je lesgeven in de eerste drie jaar van het havo en vwo (onderbouw), in het VMBO en in het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie.

Meer weten over het volgen van de lerarenopleiding en welke route het beste bij jou past? Ga online naar het onderwijsloket.

Heb je besloten om je bevoegdheid te halen? Vraag dan jouw certificaat aan bij Lyceo met daarop de ervaring die je reeds bij Lyceo en/of Onderwijshelden hebt opgedaan.