Wat is huiswerkbegeleiding?

Huiswerkbegeleiding zorgt ervoor dat leerlingen goed bijblijven en de behandelde stof goed verwerken. Tijdens de begeleiding is er de mogelijkheid om vragen te stellen over de lesstof, controleren wij of je kind het leerwerk goed kent en focussen we op het aanleren van studievaardigheden. Als aanvulling op huiswerkbegeleiding krijgt je kind toegang tot ons nieuwe online leerplatform: Lyceo Oefenen!

Direct aanmelden

Hoe werkt het?

Aan de hand van een intakegesprek met jou en je kind maken we een persoonlijk ontwikkelingsplan, dat specifiek voor zijn of haar doelstellingen en wensen wordt samengesteld. Je kind maakt hiervoor een (gratis) studievaardigheden- en motivatietest. De resultaten hiervan dienen als startpunt voor de inhoudelijke begeleiding.

Tarieven

Benieuwd naar onze tarieven? Download dan de brochure van de vestiging(en) van jouw keuze.

Heb je directe vragen? Neem contact met ons op via 071 – 79 000 40 of info@lyceo.nl.

Download de brochure
Aanmelden voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek

De voordelen van huiswerkbegeleiding

Tijdens de huiswerkbegeleiding leert jouw kind meerdere studievaardigheden, waardoor hij of zij zelfstandiger kan werken. Dit heeft de volgende voordelen:

Makkelijker huiswerk plannen
Het huiswerk is op tijd af
Meer vrije tijd over
Met meer zelfvertrouwen naar school
Weinig tot geen stress meer
Betere resultaten

Een middag huiswerkbegeleiding

 • Met behulp van de Lyceo Leren Leren©-methode gaan we aan de slag met het aanleren en verbeteren van studievaardigheden.
 • We werken samen met jouw kind in een rustige omgeving aan het vergroten van de motivatie en het zelfvertrouwen, totdat hij of zij zelfstandig weer verder kan. Om een rustige omgeving te creëren en te behouden werken we op onze vestigingen met een aantal huisregels.
 • Tijdens de huiswerkbegeleiding kan je kind vragen stellen, wordt hij of zij overhoord als ze dat willen en wordt zelfs het maakwerk gecontroleerd om te kijken of ze de stof goed begrijpen.
 • Je zoon of dochter leert en werkt uit zijn of haar eigen schoolboeken, dus vergeet niet om die mee te nemen naar de huiswerkbegeleiding.
 • Via ons leerlingvolgsysteem kunnen jij en je kind de vorderingen met huiswerkbegeleiding bekijken waar je maar wilt. Zo weten jullie precies aan welke taak hij of zij nog extra moet werken en welke ze al eigen hebben gemaakt.
Download de brochure

Een fijne leeromgeving

Binnen een kleine groep en in een rustige omgeving kan jouw kind zich volledig concentreren op werkzaamheden en kan de begeleider alle aandacht en ondersteuning geven die jouw zoon of dochter op dat moment nodig heeft.

Een individueel plan van aanpak 

Huiswerkbegeleiding is voor ieder vak beschikbaar en vaak zal je kind meerdere dagen per week na schooltijd begeleiding krijgen. Hoeveel uur en op welke dagen, dat verschilt per leerling en leggen we vast in een individueel plan van aanpak. Het tarief is afhankelijk van het aantal dagen huiswerkbegeleiding dat wordt afgenomen.

Direct aanmelden

Inclusief Lyceo Oefenen

Als aanvulling op de huiswerkbegeleiding krijgt je kind toegang tot Lyceo Oefenen. Dit is ons digitale leerplatform vol oefenmateriaal. Met Lyceo Oefenen kunnen leerlingen in de onder- en bovenbouw op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau zelf aan de slag met uitlegfilmpjes en oefenopgaven. Na het maken van de oefeningen volgt uitgebreide feedback, zodat je kind weet welke onderdelen nog wat extra aandacht nodig hebben.

Meer weten

Onze wetenschappelijk onderbouwde methodes

De Lyceo Test (studievaardigheden- en motivatietest) vormt samen met de informatie uit het intakegesprek de start van de huiswerkbegeleiding. Met deze test wordt duidelijk welke studievaardigheden de leerling al beheerst, en waar hij of zij zich nog verder in kan ontwikkelen. De test is ontwikkeld in samenwerking met Tilburg University, en is onderdeel van onze Lyceo Leren Leren©-methode.

Tijdens de huiswerkbegeleiding maken we gebruik van vier effectieve methodes: het stellen van leerdoelen, gerichte feedback, het gebruik van voorbeelden en inzetten van ouderbetrokkenheid. Daarnaast beschouwen leerlingen en ouders het maken van huiswerk buiten schooltijd in een schoolsetting als zeer effectief. Huiswerk is o.a. een manier om nieuwe leerstof actief te verwerken waarbij de overgang naar het langetermijngeheugen wordt gemaakt. De studievaardigheden die de leerlingen leren tijdens de huiswerkbegeleiding nemen ze de rest van hun leven mee, in vervolgopleidingen maar later ook in hun werk.

Meer informatie

Lyceo Legt Uit

Op ons YouTube kanaal vind je filmpjes van onze toptrainers, van alle vakken en op alle niveaus. Van molrekenen tot het moessonklimaat en van drogredenen tot het herleiden van formules. Abonneer je dus snel op ons kanaal om niets te missen!

Ga naar YouTube

Tips voor alle vakken

Leren en plannen is soms best lastig. Wij helpen jouw kind graag! Download de gratis Lyceo planner en bekijk per vak de belangrijkste tips die je zoon of dochter kunnen helpen.

Bekijk de tips

Ezelsbruggetje nodig?

Heeft jouw zoon of dochter moeite met het onthouden van moeilijke lesstof? Neem dan eens een kijkje op ezelsbruggetje.nl. Hier vind je honderden handige ezelsbruggetjes die jouw kind helpen bij het leren. Heeft hij of zij zelf dé ultieme tip voor een ezelsbruggetje? Dan kunnen zij deze ook met andere leerlingen delen.

Naar de ezelsbruggtjes
Veelgestelde vragen
over huiswerkbegeleiding
 •     Wat is huiswerkbegeleiding?

  Huiswerkbegeleiding is voor leerlingen uit alle leerjaren en van alle niveaus. Je kind is in de middag na school aanwezig om zijn of haar huiswerk te maken. Onze vestigingen zijn huiselijk, bieden een stimulerende leeromgeving en hebben een prettige en veilige sfeer. We begeleiden je kind met zijn of haar planning, leren hem of haar “leren” en structuur aan te brengen. Ook is er ruimte om te overhoren. We monitoren de voortgang van jouw kind en helpen hem of haar voor te bereiden op toetsen of overhoringen. We streven ernaar om tijdens de begeleiding al het huiswerk af te ronden.

 •     Voor wie is huiswerkbegeleiding?

  Onze huiswerkbegeleiding is geschikt voor iedere leerling. We begeleiden leerlingen die:

  • Moeite hebben met leren
  • Moeite hebben om ‘s middags thuis weer aan de slag te gaan
  • Te weinig discipline hebben of niet gemotiveerd zijn
  • De lesstof niet (goed) begrijpen
  • Hogere cijfers willen halen
  • Zelfverzekerder willen worden
  • In hun vrije tijd echt vrij willen zijn

 •     Wat zijn de kosten van huiswerkbegeleiding?

  De kosten van huiswerkbegeleiding vind je in het informatiepakket per vestiging. Klik hier om een informatiepakket aan te vragen. Onze klantenservice vertelt je uiteraard ook graag meer over de tarieven, bel 071-7900040.

 •     Waar kan ik huiswerkbegeleiding volgen?

  Lyceo biedt huiswerkbegeleiding aan op verschillende locaties door heel Nederland. Wil je weten waar we bij jou in de buurt huiswerkbegeleiding aanbieden? Vul dan hier je woonplaats in en zie welke locatie het dichtstbij is.

 •     Hoe vaak per week kan ik huiswerkbegeleiding volgen?

  Je kind start met minimaal 3, maar vaak 4 of 5 dagen huiswerkbegeleiding. In overleg bouwen we het af naarmate hij of zij zelfstandiger kan werken. In enkele gevallen is het in overleg mogelijk om te starten met 2 dagen huiswerkbegeleiding.

 •     Wat is het verschil tussen huiswerkbegeleiding en bijles?

  Wilt je kind extra inhoudelijke hulp bij een bepaald vak? Dan kun je het beste bijles volgen. Wanneer je op zoek bent naar ondersteuning bij het maken en plannen van huiswerk, is huiswerkbegeleiding een optie. Daarnaast wordt bijles een-op-een gegeven en is huiswerkbegeleiding vaak in (kleine) groepen.

 •     Ik wil graag huiswerkbegeleiding én bijles, kan dat ook?

  Zeker! Een combinatie van beide heeft een versterkend effect. De geleerde studievaardigheden kan je zoon of dochter direct tijdens de bijlessen toepassen. Over het algemeen volg je kind bijles als het met een specifiek vak niet lekker gaat. Huiswerkbegeleiding gaat in op het aanleren van studievaardigheden en beter plannen van huiswerk. Daarmee vullen deze twee elkaar heel mooi aan!

 •     Hoe weet ik waar mijn kind aan heeft gewerkt tijdens de begeleiding?

  Via ons leerlingvolgsysteem HOMi kun je precies zien wat er allemaal gebeurt tijdens de huiswerkbegeleiding. Iedere dag sluiten we af met een dagverslag, waarin we reflecteren op wat er gebeurd is, wat er goed ging en wat er nog beter kan.

 •     Wat zijn de tijden van de huiswerkbegeleiding?

  Huiswerkbegeleiding vindt over het algemeen plaats ná schooltijd. De precieze tijden verschillen daarom per locatie. We proberen de tijden altijd zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de roosters van al onze leerlingen. Daarom gaan we vaak tijdens toetsweken eerder open, zodat leerlingen hun tijd ook zo efficiënt mogelijk kunnen benutten.

 •     Mijn kind heeft tot laat les, kan hij/zij later aanschuiven bij de begeleiding?

  Dat is altijd mogelijk. Iedereen heeft een ander rooster, dus iedereen sluit individueel aan, zo snel mogelijk na de laatste les.

 •     Kan er van dagen gewisseld worden?

  Ja, dat kan. Je kunt dit het beste bespreken met jouw vestigingscoördinator.

 •     Hoe zit het met afmelden voor een middag huiswerkbegeleiding?

  Dit geef je zo snel mogelijk door aan de vestigingsmanager. In overleg is het dan vaak mogelijk om diezelfde week de gemiste middag een keer in te halen.

Lyceo Extra

Omdat extra ondersteuning niet voor iedereen binnen handbereik ligt, is er het Lyceo Extra-programma. Met dit programma bieden wij dagelijks gratis begeleiding aan leerlingen door Nederland. Door samen te werken met scholen kan Lyceo structureel extra plekken beschikbaar stellen in zowel huiswerkbegeleiding als examentraining. De afgelopen jaren zijn wij in staat geweest landelijk duizenden leerlingen via het Lyceo Extra-programma te begeleiden. Weten of jouw kind hiervoor in aanmerking komt? Vraag dit na bij de Lyceo-vestigingsmanager van je school.

Meer informatie