Afbeelding voor 8 motivatie tips voor school

8 motivatie tips voor school

Heb je niet altijd de motivatie om aan je schoolwerk te werken? Of heb je soms moeite om ’s ochtends je bed uit te komen om naar school te gaan? Dat heeft iedereen wel eens. Om ervoor te zorgen dat dit niet te vaak voorkomt, geven we je graag een aantal tips voor meer motivatie voor school.

  1. Wees positief. Met een positieve instelling kom je het verst. Niet altijd alles is leuk en zeker ook niet op school. Ook kan het zijn dat bepaalde cijfers of resultaten tegenvallen. Toch kun je maar beter positief blijven. Wanneer je positief denkt, vallen de dingen die je minder leuk vindt ook minder zwaar. Met negatief denken breng je uiteindelijk alleen jezelf in een negatieve sfeer.
  2. Ruim je kamer op. Een opgeruimde kamer is een opgeruimd hoofd. Dit klinkt waarschijnlijk als een cliché, maar het is wel echt zo. In een opgeruimde kamer kom je tot rust en kun je makkelijker een start maken met je huiswerk. Na een lange dag school ook nog eens eerst moeten opruimen voordat je aan je bureau kunt gaan zitten voor je huiswerk, daar heeft niemand toch zin in?
  3. Noteer al het schoolwerk waarmee je achterloopt. Misschien zijn er een aantal vakken of onderdelen waarmee je wat achterloopt op de lesstof. Dat kan gebeuren, maar ook dit zorgt vaak voor chaos in je hoofd. Schrijf het daarom op. Maak een lijst van alle onderdelen en begin deze een voor een af te werken. Zo bewaar je het overzicht voor jezelf en kom je niet nog verder in de knoei. Wil het in je eentje niet lukken? Vraag dan om extra ondersteuning met bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding!
  4. Doe actief mee met de lessen. Door actief mee te doen krijg je veel meer mee van de lesstof. Dit scheelt je vervolgens weer een hoop tijd met het maken van je huiswerk en het voorbereiden van je toetsen. Veel onderdelen zullen je bekend voorkomen of heb je zelfs nog onthouden vanuit de lessen. In de les kost dit je misschien wat meer energie, maar vervolgens zul je er dus  voor beloond worden.
  5. Bedenk waarom school voor jou belangrijk is. School bestaat uit heel veel verschillende vakken. Niet ieder vak vind je waarschijnlijk even leuk. Maar misschien heb je wel een bepaald doel waar je naartoe wilt werken. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde opleiding of een specifieke baan die je later graag zou willen hebben. In beide gevallen heb je waarschijnlijk wel een (bepaald) diploma van de middelbare school nodig. Houd dit doel voor ogen, ook juist wanneer je een vak volgt wat je minder leuk vindt.
  6. Stel bepaalde doelen. Stel niet alleen langetermijndoelen zoals een opleiding of baan, maar ook kortetermijndoelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘Ik wil voor mijn volgende biologie toets minstens een 7 halen’, maar ook ‘Ik wil deze week direct na school mijn huiswerk afmaken’. Wat jouw doelen ook zijn, zorg ervoor dat ze je uitdagen maar wél haalbaar zijn. Wanneer je doelen stelt die niet haalbaar zijn, haal je er geen voldoening uit.
  7. Zorg goed voor jezelf, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, zodat je fit bent én blijft. Met een fit lichaam en gezonde geest, kun jij je beter focussen op school. Hiervoor is dus ook niet alleen gezond eten en sporten nodig, maar ook juist dingen doen die je leuk vindt en regelmatig goed rust pakken.
  8. Beloon jezelf. Naast hard werken is het ook belangrijk om jezelf te belonen. Dit kun je doen door lekker een serie te kijken, af te spreken met vrienden, wat lekkers te eten, of bijvoorbeeld te sporten. Doordat er na het harde werken tijd is voor een beloning blijft het leuk en heb je iets om naar uit te kijken.

Met deze tips doorloop jij hopelijk jouw schooljaar met meer motivatie en positiviteit. Niet altijd alles is even leuk en soms vallen bepaalde resultaten tegen, toch hoef je dit jouw schooltijd niet te veel te laten beïnvloeden. Blijf vooral gemotiveerd en positief en vergeet jezelf vooral niet ook wat rust te gunnen en te belonen voor het harde werken.