Klaar voor de brugklas

Na de zomervakantie begin je in de brugklas. De overgang van de basisschool naar de middelbare school kan best spannend zijn. Een nieuw schoolgebouw, onbekende klasgenootjes, andere vakken, meer huiswerk en verschillende leraren. Allemaal factoren die nieuw zijn en daarom spanning met zich mee kunnen brengen. Daarom delen wij een paar essentiële tips die je helpen om dit schooljaar alvast goed te starten.

Afbeelding voor Klaar voor de brugklas

Tip 1.

Zorg ervoor dat je voor ieder vak een apart schrift hebt, zodat je de aantekeningen die je per vak maakt goed gescheiden kunt houden van elkaar. Dit zorgt voor overzicht en structuur en maakt het makkelijker om de specifieke aantekeningen te vinden waar je naar op zoek bent.

Tip 2.

Pak je schooltas alvast de avond van tevoren in. Zo heb je ’s ochtends minder kans dat je iets vergeet en daardoor wellicht te laat komt.

Tip 3.

Maak goede en duidelijke aantekeningen voor jezelf. Door deze te herhalen en ermee te oefenen ben je al een heel eind als er een toets aankomt. Deze aantekeningen hoeven overigens niet altijd mooi te zijn, want dit kost je soms veel tijd en wellicht mis je dan uitleg tijdens de les.

Tip 4.

Check je rooster elke ochtend voor je naar school gaat, het is zonde als je de school binnen loopt en er daar vervolgens achter komt dat je eerste of zelfs meerdere eerste uren uitvallen..

Tip 5.

Maak je huiswerk op tijd, het liefst zelfs op de dag dat het op hebt gekregen als dat kan. Dan zit de stof namelijk nog extra vers in je geheugen, omdat het die dag nog behandeld is in de klas. Heb je moeite met het plannen van al dat huiswerk dat op je afkomt? Dan bestaat er altijd nog huiswerkbegeleiding, waar je de juiste begeleiding krijgt om dit onder de knie te krijgen.

Tip 6.

Als er dingen zijn waarmee je zit, wees dan niet bang om naar je mentor of een vertrouwenspersoon toe te stappen. Zij zijn er juist om jou te helpen.

Hopelijk helpen deze tips jou om een goede start te maken in het brugklasjaar. En vergeet niet: dit jaar is voor iedereen spannend, je bent absoluut niet de enige!

Download hier de checklist!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jouw kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet is huiswerkbegeleiding wel iets voor jouw kind! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Meer informatie over huiswerkbegeleiding