Klaar voor groep 8

Na de zomervakantie begint jouw kind in groep 8. Een spannend jaar dat net even anders is dan alle andere jaren. Tegelijkertijd is het ook een heel leuk jaar, waarin jouw kind veel leuke herinneringen maakt. Hoe bereid je jouw kind voor op dit jaar? En hoe start je dit laatste jaar op de basisschool op een goede manier? We geven een aantal tips!

Afbeelding voor Klaar voor groep 8

Het is altijd fijn om met je kind het gesprek aan te gaan richting de start van het schooljaar. Ga bijvoorbeeld na of hij of zij zin heeft in het komende schooljaar, dit is namelijk iets dat enorm kan verschillen per kind. Het ene kind heeft weer zin om er tegenaan te gaan, de ander kijkt er enkel naar uit om zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes weer te zien. Hoeveel zin jouw kind er ook in heeft, maak het bespreekbaar en geef je kind de ruimt om te vertellen waarom hij of zij er wel of geen zin in heeft.

Het kan ook best zijn dat je kind moeite heeft om te wennen na de zomervakantie. Of misschien wel aan het idee dat dit het laatste jaar op de basisschool is. Gun hem of haar  de tijd om gewend te raken aan het ritme en/of aan het idee van wat hem of haar aankomend schooljaar te wachten staat.

Een aantal praktische tips

  • Check op tijd of je alle schoolspullen hebt voor aankomend schooljaar. Wat heeft je kind allemaal nodig in groep 8? Denk aan een etui, gum of nieuwe pennen. Controleer of de rugzak van je kind niet kapot is en of zijn of haar fiets nog goed werkt. Download hier onze gratis checklist!
  • Zorg dat je op tijd terug stapt in het schoolritme, zodat je kind rustig aan kan wennen. De overgang van vakantie naar school is voor sommige kinderen namelijk best even lastig. Van geen verplichtingen in de vakantie naar iedere dag weer vroeg opstaan en terug in het ritme. Wanneer je voordat de vakantie eindigt je kind laat wennen aan het vroege opstaan en het normale ritme met bijvoorbeeld lunchtijd en avondeten, is deze verandering minder groot.
  • Praat regelmatig met je kind over school, zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes en over wat hem of haar allemaal te wachten staat dit schooljaar. Door het hier al over te hebben, voordat school begint, creëer je een bepaalde verwachting en overzicht bij je kind.
  • Sluit de vakantie goed en duidelijk af. Maak een eind aan de vakantie met een leuke activiteit, waarbij je duidelijk maakt dat de vakantie hiermee afgelopen is. Zo weet je kind ook dat hierna de vakantie zal eindigen en het schoolritme vanaf dan weer wordt opgepakt.
  • Denk alvast na over leuke buitenschoolse activiteiten voor je kind. Zit je kind al op een sport, op scouting of op toneel les? Bespreek dan of hij of zij dit aankomend schooljaar nog steeds wilt doen, of toch liever iets anders wilt. Zo geef je jouw kind naast school ook iets anders leuks om naar uit te kijken.
  • Zorg ervoor dat je kind een opgeruimde kamer heeft. Het is fijn voor je kind om het jaar te beginnen met een opgeruimde kamer. Zo heeft hij of zij een plek om zich terug te trekken en huiswerk te maken. Het zorgt ook voor rust wanneer je kind thuiskomt.
  • Geef je kind extra ondersteuning door thuis samen te oefenen met onderwerpen die hij of zij lastig vindt. Je kunt dit gemakkelijk doen met een oefenboek, daarmee kan je kind ook zelf aan de slag met oefenen.
  • Wil je dat jouw kind extra goed voorbereid en met meer zelfvertrouwen aan de doorstroomtoets start? Meld hem of haar dan aan voor basisschool bijles. Een begeleider gaat dan samen met jouw kind aan de slag met onderwerpen die hij of zij moeilijk vindt.

Bereid je kind voor op alles wat er komen gaat en zorg dat hij of zij een zo fijne mogelijke start maakt in groep 8. Bespreek alvast aan het begin van het schooljaar wat hij of zij allemaal kan verwachten: de doorstroomtoets, eind-musical en het inschrijven op een middelbare school. Op deze pagina lees je er meer over.

Extra ondersteuning bij taal en rekenen?

Kan jouw kind wel een extra steuntje in de rug gebruiken bij taal en rekenen? Met onze basisschool bijles ondersteunen we jouw kind bij het verbeteren van de reken- en taalvaardigheden.

Meer informatie over basisschool bijles

Thuis oefenen?

Begrijpend lezen Groep 8
€ 24,95
Eindtoets rekenen Groep 8
€ 24,95
Eindtoets taal Groep 8
€ 24,95
Komma's, breuken en procenten - deel 1 Groep 8
€ 24,95
Komma's, breuken en procenten - deel 2 Groep 8
€ 24,95
Maten en gewichten Groep 8
€ 24,95
Opzoeken en aflezen (tijd, geld & kaartlezen) Groep 8
€ 24,95
Redactiesommen Groep 8
€ 24,95
Sommen Groep 8
€ 24,95
Spelling Groep 8
€ 24,95
Taal Groep 8
€ 24,95
Werkwoordspelling Groep 8
€ 24,95
Lezen Groep 7/8
€ 24,95