Duits of Frans kiezen?

Vanaf de bovenbouw op de middelbare school moet je een taal kiezen die je wilt volgen. Op de meeste scholen kun je kiezen tussen Duits en Frans. Er zijn ook scholen die andere talen geven, zoals Spaans, Italiaans of Chinees. Welke taal je kiest is dus mede afhankelijk van het aanbod van jouw school. Maar wanneer je maar twee talen als optie hebt, namelijk Frans en Duits, welke van de twee kies je dan? En waar baseer je die keuze op?

Afbeelding voor Duits of Frans kiezen?

Jouw keuze

Hoe lastig je het ook kunt vinden om te kiezen tussen twee talen, de keuze is volledig aan jou. Niemand kan de keuze voor jou maken, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunnen helpen om te kiezen. De volgende vragen kun je aan jezelf stellen, om de keuze wat makkelijker te maken:

  • Welke van de twee talen vind jij op dit moment zelf het leukst? Als je zelf al een duidelijke voorkeur hebt voor Frans of Duits, maakt dat het natuurlijk een stuk makkelijker. Wanneer je een vak leuk vindt, zul je namelijk ook merken dat het je makkelijker afgaat om de taal te leren.
  • In welke van de twee talen ben je beter? Naast dat je een taal leuk kunt vinden, is het ook fijn als deze taal je goed afgaat. Het werkt eigenlijk twee kanten op. Een taal leuk vinden, maakt het leren makkelijker. Andersom maakt een taal makkelijker vinden het ook leuker om hiervoor te leren.
  • Wil je liever Frans of Duits leren? Dit gaat deels samen met een taal leuk vinden, maar niet per se met of je er ook beter in bent. Misschien gaat Duits je heel goed af, maar wil je toch liever Frans kunnen spreken of andersom. Het kan zijn dat je Frans dan op dit moment minder leuk vindt, omdat het lastig is, maar het uiteindelijk wel de taal is die je het liefst wilt leren.
  • Welke taal ga je vaker gebruiken? Er kan een reden zijn waarom je één van de twee talen vaker gaat gebruiken. Misschien heb je familie die de taal spreekt, wil je later verhuizen naar het land van die taal, of wil je werken voor een Frans of Duits bedrijf. Allemaal redenen om te kiezen voor een taal!
  • Vraag je docenten van beide talen wat zij jou aanraden. Vind je het lastig om zelf in te schatten welke taal je makkelijk, moeilijk, leuk of minder leuk vindt? Praat dan eens met je docenten Frans en Duits en vraag hen hoe zij dit zien. Zij kunnen op basis van ervaring inschatten of ze denken dat je de taal makkelijk in de bovenbouw kunt halen of niet.

Het blijft voor sommige leerlingen een lastige keuze om te maken, maar door jezelf bovenstaande vragen te stellen moet je al een heel eind komen. Als je geluk hebt, bieden ze op jouw school een taal aan die je leuk vindt en graag wilt leren. Dan is de keuze snel gemaakt! Anders is het handig om de voor- en nadelen van beide goed te overwegen en eventueel hulp in te schakelen van docenten. Succes met kiezen!

Hulp nodig bij een specifiek schoolvak?

Kan jouw kind wel wat hulp gebruiken bij een specifiek vak? Dan is (online) bijles misschien de oplossing! Tijdens onze bijles krijgt je kind een-op-een begeleiding van een ervaren begeleider, gericht op zijn of haar specifieke vragen.

Meer informatie over bijles