Begrijpend lezen in groep 4

Vanaf groep 4 beginnen leerlingen met begrijpend lezen. Vóór groep 4 hebben ze namelijk al geoefend met lezen zelf en hebben ze een bepaald technisch niveau van lezen bereikt. Wanneer kinderen eenmaal behoorlijk kan lezen, is het belangrijk dat ze ook beginnen met begrijpen wat ze lezen. Maar wat houdt begrijpend lezen nou eigenlijk in? En hoe kun je je kind helpen vanaf het moment dat hij of zij begint met begrijpend lezen?

Afbeelding voor Begrijpend lezen in groep 4

Begrijpend lezen

Begrijpend lezen bestaat niet alleen uit de mogelijkheid om te kunnen lezen, maar ook uit twee andere onderdelen die net zo belangrijk zijn. Namelijk: wereldkennis en woordenschat. Deze twee onderdelen zijn nodig om ook daadwerkelijk te kunnen begrijpen wat je leest. Hoe werkt dat precies?

 1. Leesniveau: hoe goed kan jouw kind zelfstandig lezen? Zoals we hierboven al zeiden leert jouw kind vóór groep 4 al de basis van technisch lezen. Dit is uiteraard een belangrijke onderdeel om begrijpend te kunnen lezen. Toch heeft niet ieder kind in groep 4 hetzelfde leesniveau. Houd dan ook altijd rekening met het leesniveau van je kind, en kies teksten of boeken die hierop aansluiten.
 2. Wereldkennis: hoe meer wereldkennis je kind al heeft, hoe makkelijker hij of zij teksten kan koppelen aan deze kennis. Wanneer je kind heel goed kan lezen maar geen idee heeft wat bepaalde onderwerpen inhouden, is begrijpend lezen lastig. Tijdens het lezen koppelt je kind namelijk de teksten aan de kennis die hij of zij al heeft.
 3. Woordenschat: hoe meer woorden je kind kent, hoe makkelijker hij of zij een tekst kan begrijpen. Dit klinkt logisch en is het op zich ook, maar toch is het een heel belangrijk onderdeel waar jij als ouder aan kan bijdragen. Door te lezen vergroot je kind de woordenschat. Maar wanneer kinderen woorden lezen, waarvan ze geen idee hebben wat het betekent, wordt begrijpend lezen heel lastig.

Tips om thuis te oefenen

Het kan zijn dat jouw kind nog wat moeite heeft met begrijpend lezen. Of misschien niet, maar wil je deze vaardigheid wel graag goed oefenen met je kind. Daarom delen we graag een aantal tips, waarmee jij samen met je kind aan de slag kunt.

 • Eén van de meest voordehand liggende, maar misschien wel belangrijkste tips: Lees regelmatig boeken met je kind. Door veel te lezen verhoog je het leesniveau en vergroot je de woordenschat van je kind.
 • Werk met voorlezen, zelf lezen en samenlezen. Met voorlezen hoeft je kind alleen te luisteren waardoor hij of zij wat meer begrijpt van de tekst en minder focust op het technisch lezen. Door je kind voor te laten lezen oefent hij of zij met beide. Vervolgens helpt amen lezen weer om te reflecteren. Jouw kind heeft dan meteen door dat hij of zij een foutje heeft gemaakt.
 • Laat je kind de tekst voorspellen aan de hand van de titel, tussenkopjes en plaatjes. Dit helpt je kind om alvast wat voorkennis op te halen en maakt het daarna makkelijker om de tekst te koppelen aan context en voorkennis.
 • Bespreek woorden met je kind die hij of zij nog niet kent. Laat je kind wel eerst zelf bedenken wat het eventueel zou kunnen betekenen. Misschien heeft je kind namelijk al een idee door het verhaal en de illustraties. Door dit regelmatig te doen vergroot je de woordenschat van jouw kind.
 • Vraag tijdens het lezen aan je kind waar het boek of de tekst over gaat. Laat hem of haar dit in eigen woorden uitleggen. En stel af en toe vragen als: Wie doet wat? Waarom doet iemand iets? Of wat gebeurt er?
 • Bezoek eens een museum, bekijk een interessante kinderdocumentaire of lees een informatief boek. Dit lijkt minder directe invloed te hebben op het lezen, maar zo vergroot je de wereldkennis van je kind.
 • Uiteraard kun je bovenstaande ook toepassen wanneer je onderweg, in de supermarkt of in de speeltuin bent. Er zijn altijd nieuwe dingen die je kind kan leren, om zijn of haar woordenschat en wereldkennis te vergroten.
 • Gebruik woorden die je kind nog niet kent in combinatie met een actie of onderwerp die je kind al wel kent. Wanneer iemand boos is, noem je het bijvoorbeeld kwaad. Of wanneer ze het over een wc hebben noem je het een toilet. Door dit regelmatig te doen vergroot je de woordenschat van je kind.
 • Oefen opdrachten met je kind, waarbij je korte teksten leest en hier vragen over beantwoordt. Dit kun je gemakkelijk doen met een oefenboek voor begrijpend lezen. Van groep 4 t/m groep 8 kun je oefenen op het niveau van jouw kind.

Zo zijn er dus een hele hoop manieren, om jouw kind te helpen met begrijpend lezen. Je kunt tijdens de boodschappen, het buitenspelen, of tijdens een uitje helpen met het verbeteren van de woordenschat en wereldkennis. Dit zijn belangrijke onderdelen voor het begrijpend lezen. Maar uiteindelijk blijft leeskilometers maken het belangrijkste onderdeel om van jouw kind een goede lezer te maken.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp en uitleg gebruiken bij begrijpend lezen? Wie weet dat basisschool bijles iets voor hem of haar is! Tijdens basisschool bijles geven we jouw kind een extra steuntje in de rug, gericht op taal en lezen.

Meer informatie over bijles taal

Thuis oefenen?

Begrijpend lezen Groep 4
€ 24,95
Taal Groep 4
€ 24,95
Lezen Groep 3-4
€ 24,95
Keer- en deelsommen Groep 4
€ 24,95
Maten en gewichten Groep 4
€ 24,95
Tellen, plus- en minsommen Groep 4
€ 24,95