Studiekeuzedag

Tijdens een Studiekeuzedag bieden wij uw leerlingen onafhankelijke en praktijkgerichte studievoorlichting. Sommige leerlingen weten al in de brugklas wat ze willen studeren, maar veel leerlingen hebben tegen het einde van hun middelbareschoolcarrière nog geen idee. Onafhankelijke, objectieve en duidelijke informatie over het grote aantal studies en mogelijkheden helpt leerlingen de juiste keuze te maken. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een tijdige keuze uitval op een later moment voorkomt.

Meer informatie over de StudieKeuzeDag en wat dit voor jouw school kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op

87%
weet na de Studiekeuzedag beter wat er allemaal komt kijken bij studeren
72%
van de leerlingen heeft na de Studiekeuzedag een beter beeld van de studie die hij/zij overweegt
71%
weet na de Studiekeuzedag hoe hij/zij de studiekeuze moet aanpakken

Organisatie en Uitvoering

De Studiekeuzedag wordt volledig voor u verzorgd. Met als doel leerlingen te enthousiasmeren en informeren over het studiekeuzeproces. De voorlichting wordt verzorgd door huidige studenten die uit eigen ervaring vertellen over hun studie(richting) en studeren in het algemeen. Zij zijn door ons getraind als studievoorlichter en zijn dé ervaringsdeskundigen en gesprekspartners voor leerlingen. De studenten zijn geheel onafhankelijk in hun mening en ervaringen.

Via een inschrijfformulier in de StudieKeuzeApp stelt iedere leerling een persoonlijk programma voor de dag samen. Leerlingen die nog geen studievoorkeur hebben, kiezen een programma dat aansluit bij hun keuzefase, evenals leerlingen die bijvoorbeeld alleen nog twijfelen tussen twee opleidingen. Iedere leerling verlaat de dag met een persoonlijk plan met studiekeuze-activiteiten, dat hij/zij kan delen met school én thuis. Zo geeft u uw leerlingen een leuke en tijdige start van een actief studiekeuzeproces en voorkomt u uitval in een later stadium.

Leerling na de Studiekeuzedag
“Tijdens de Studiekeuzedag werden mijn ogen geopend. De dag creëerden een realistisch beeld van de studies en over studeren. Ook vind ik het fijn dat het een keer niet over mijn voortgang gaat, maar over wat ik later wil doen.”

Scholenpartner Lyceo
“Tijdens een Studiekeuzedag zetten leerlingen samen met studenten de eerste stappen op hun studiekeuzepad. Hierdoor zie ik leerlingen echt enthousiast worden! Het geeft hen de eerste inzichten van het studiekeuzeproces.”

Hoe ziet de dag eruit?

Onze scholenpartner stelt samen met u een programma op. Dit is uiteraard afhankelijk van hoeveel leerlingen er deelnemen aan de Studiekeuzedag. Het programma van deze dag kan er als volgt uitzien:

Activerende start in de mentorles
Kick-off en workshop ‘studeren in de praktijk’
Keuzeworkshop 1
– Pauze
Keuzeworkshop 2
– Pauze
Reflectieworkshop
Afsluiting in de mentorles

Contact

Decaan na de Studiekeuzedag
“De Studiekeuzedag is een geweldige dag! Ik heb van veel leerlingen allerlei nieuwe ideeën gehoord over hun studiekeuze, zelfs van de grootste twijfelaars.”

Studievoorlichter over de Studiekeuzedag
“Ik vind het mooi om mijn ervaringen te delen, over mijn studie, studeren en alles wat daarbij komt kijken. Zo kan ik leerlingen echt helpen.”