Uitleg over het dopplereffect

Altijd al moeite gehad met het dopplereffect? Onze toptrainer Bram legt je uit hoe het werkt. Bekijk de video en je weet het!

Wat is het dopplereffect en hoe pas je het toe?

Het dopplereffect wil eigenlijk zeggen dat een golf verandert als de plaats van de golfbron, dus van de geluidsbron, verandert. Het meest bekende voorbeeld is denk ik de ziekenwagen die in eerste instantie naar je toe komt rijden en dan van je af rijdt. Als die ziekenwagen naar je toe rijdt, hoor je een snellere hogere toon. Dat noemen we een blauwverschuiving en daarbij worden de golflengtes korter. Bij licht zal je dan zien dat ze wat meer naar blauw verschuiven, vandaar ook de naam.

Als de wagen van je af rijdt, trekken de golven wat meer uit elkaar, worden de golflengtes groter en gaan de golflengtes bij licht bijvoorbeeld meer naar rood toe. Dat noemen we een roodverschuiving. Je zal dus hier ook een langzamere lagere toon horen, omdat die golflengte verandert. Het verschil in de golflengte die jij waarneemt, dus de golflengte die jij hoort en de golflengte die de bron uitzendt, is heel belangrijk bij een dopplereffect. Dat noemen we delta lambda, dus het verschil in golflengte tussen waarnemer en bron. Die komt namelijk ook voor in de algemene formule van de dopplereffect en die algemene formule die zegt iets over de snelheid waarmee de bron beweegt.

v_c=C ∙Δλ/λ_b

In dit geval wil ik weten hoe groot de golflengte is van de geluiden die de ziekenwagen uitzendt; ik wil weten hoe groot het verschil is met de golflengte die ik waarneem en ik wil weten hoe snel de golf beweegt. In dit geval zou dat de geluidssnelheid zijn. Daarmee kan ik dan bepalen hoe snel het voorwerp beweegt, dus hoe snel in dit geval de ziekenwagen beweegt.

Zo kan ik dus op allerlei manieren bepalen hoe snel een voorwerp langs mij beweegt. Dit wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij flitsers en bij radar guns. Er wordt een golf uitgezonden en weer opgevangen. Door de verschillen tussen het uitzenden en ontvangen te bepalen, kun je bepalen hoe snel het voorwerp beweegt. Op die manier kun je een hele hoop bewegingen meten met een golf.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining natuurkunde volgen?

Met de examentraining natuurkunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining natuurkunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens natuurkunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina natuurkunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.