CodeLab
Computers, slimme apps en de online wereld spelen een belangrijke rol in ons leven. We communiceren via e-mail en Whatsapp, spelen online spelletjes en houden zelfs huiswerk digitaal bij. Het wordt hierom steeds belangrijker om te weten hoe dit soort applicaties werken en geprogrammeerd zijn. Zeker ook voor kinderen. Daarom organiseert Lyceo deze zomervakantie op verschillende locaties in Nederland CodeLabs!
In vier leuke en leerzame dagen leert je kind over games maken, Microsoft Office, websites bouwen of cybersecurity. De CodeLabs staan helemaal in het teken van leren programmeren en het ontwikkelen van computer skills. We werken aan vaardigheden die waardevol zijn voor iedere leerling, mét of zonder programmeerambitie.
Wil je meer informatie over CodeLab? Vraag via onderstaande knop een informatiepakket aan!
CodeLab games maken
Uitleg van onze ervaren begeleiders wordt afgewisseld met een code schrijven voor een eigen game. Je kind raakt bekend met allerlei belangrijke programmeerconcepten in het programma Processing. Processing is een programmeertaal die goed geschikt is voor beginnende programmeurs. Het is gebaseerd op Java en bevat daardoor de belangrijkste concepten om een eigen game te maken. Doordat leerlingen direct de virtuele output van hun eigen code kunnen bekijken, zien ze welk effect een verandering in de code op zijn of haar spel heeft. Ideaal om in korte tijd tot mooie resultaten te komen. Tijdens CodeLab is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht, zodat jouw kind altijd geholpen wordt met zijn of haar uitdagingen. Zo kan iedereen aan het eind van CodeLab een gaaf project laten zien aan familie en vrienden!
CodeLab Microsoft Office
Wilt jouw kind snel handig worden in de mogelijkheden van de meest gebruikte Microsoft Office applicaties? Leer tijdens het CodeLab Microsoft Office op een eenvoudige manier alle basisvaardigheden voor Word, Excel en PowerPoint. Hier heeft jouw kind zijn of haar hele leven plezier van!
CodeLab websites bouwen
Dagelijks bezoeken leerlingen de mooiste websites en de grootste webshops, maar hoe worden deze eigenlijk gemaakt? Tijdens CodeLab websites bouwen gaat je kind aan de slag met het maken van een website. Ze leren de basisprincipes van HTML, CSS en JavaScript (jQuery) om een website te voorzien van inhoud, vormgeving en functionaliteit. Deze talen worden gebruikt door bijna alle websites en zijn dus erg belangrijk om te leren.
CodeLab cybersecurity
Omdat het leven tegenwoordig voor een heel groot deel online plaatsvindt, is het belangrijk dat kinderen weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als ze een foto op Instagram zetten? Hoe herkennen ze phishing mails? In deze cursus leren ze hoe het internet werkt, wat er gebeurt met hun data en hoe zij zichzelf beter online kunnen beveiligen. Denk hierbij aan wachtwoorden, wat je wel en niet deelt en internetgedrag. Ze leren online gevaren herkennen zoals phishing, hackers, malware, cyberpesten en social engineering.
Wetenschappelijke onderbouwing van CodeLab
Bij CodeLab bieden we vier losse modules aan, gericht op cybersecurity, websites bouwen, games maken en Microsoft Office. Op deze manier maken leerlingen kennis met belangrijke digitale vaardigheden. De CodeLabs zijn ontwikkeld volgens de richtlijnen van SLO over digitale geletterdheid. Tijdens de CodeLabs wordt er gebruik gemaakt van voorbeelden, gerichte feedback, kleine groepen en expliciete directe instructie . Tijdens CodeLabs krijgt de leerling de mogelijkheid tot zelfstandig werken. Dit is een belangrijke bouwsteen voor motivatie en wordt gestimuleerd door onderwijsvormen waarin enthousiaste begeleiders overleggen i.p.v. opleggen.
-
Wat zijn de kosten bij deelname aan een CodeLab?
Voor alle varianten €275,-
-
Is het Lyceo CodeLab ook geschikt voor “ervaren programmeurs”?
In principe is het CodeLab geschikt voor iedereen: voor leerlingen zonder programmeer ervaring, maar ook voor leerlingen met meer ervaring. De begeleiders zorgen voor extra uitdaging op het moment dat hier behoefte aan is. Mocht je kind echt al vergevorderde programmeerervaring hebben, dan kun je altijd even telefonisch contact met ons opnemen via 071 79 000 40 om te bespreken of het CodeLab wel voldoende uitdaging biedt.
-
Hoe wordt het online CodeLab ingericht?
We hanteren tijdens het online CodeLab één begeleider per klas met een maximum van 6 leerlingen. Alle leerlingen staan via het online platform WizIQ in direct contact met de begeleider en met andere leerlingen. Zowel de begeleider als de leerlingen kunnen hun scherm delen waardoor de begeleider gemakkelijk een presentatie met de leerlingen kan doornemen. De leerling kan ook in een los kanaal met de begeleider communiceren en zijn of haar code delen waardoor de begeleider gemakkelijk mee kan kijken en de leerling verder kan helpen.
-
Hoe zien de CodeLab groepen eruit?
Bij het fysieke CodeLab hanteren we 1 begeleider met 6 leerlingen, met een maximum van 18 leerlingen per klas. De begeleiding wordt ingedeeld op leeftijd en niveau.
-
Komt er ook een CodeLab bij mij in de buurt?
Laat het vooral weten als je graag een CodeLab bij jou in de buurt zou zien! Via info@lyceo.nl
-
Heb ik een laptop nodig?
Ja, je hebt tijdens het Lyceo CodeLab een eigen laptop nodig.
-
Welke apparaten zijn geschikt om een CodeLab mee te volgen?
Alle standaardlaptops zijn geschikt voor het volgen van een CodeLab, zoals Windows-laptops (Microsoft), Macbooks (Apple) of Chromebooks (Google). De applicatie, die wordt gebruikt (Processing), kan daarnaast ook op iPads gebruikt worden.
-
Heb ik een smartphone nodig?
Nee. Als jouw kind een Android smartphone heeft kan hij of zij het spelletje op de telefoon zetten, maar je kunt het ook op de computer spelen.
-
Wordt er lunch verzorgd?
Nee, we verzorgen wel tussendoortjes en wat te drinken.
Contact
Heb je een vraag over het Lyceo CodeLab? Of wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het CodeLab Neem dan gerust contact op via info@lyceo.nl. Bellen kan natuurlijk ook op 071 79 000 40.
Volg een CodeLab!