Uitleg over de kwadratenwet

Heb jij moeite met de kwadratenwet? Trainer Bram legt het uit!

Wat is de kwadratenwet?

De kwadratenwet is een ingewikkelde regel over stralingsbronnen en stralingsintensiteit. Om dit makkelijker te maken is er eigenlijk een redelijk eenvoudig trucje.
Dit is de intensiteit van de straling, dus de hoeveelheid straling per oppervlakte. Dit is het vermogen van de stralingsbron en hiermee geven we aan hoe groot het oppervlak is op een bepaalde afstand.

Hoe wordt de kwadratenwet toegepast?

Dat kan je als volgt laten zien. Als ik hier de stralingsbron heb, bijvoorbeeld de zon, dan wordt, als de afstand groter wordt, ook het oppervlakte waarop de straling valt steeds groter.
Hier heb je bijvoorbeeld een oppervlakte met zijde 1 en een oppervlakte van 1^2=1.
Een stukje verder hebben we een afstand, ofwel zijde 2, dus dan wordt de oppervlakte 2^2=4.
Bij een afstand van 3 wordt de oppervlakte 9 en bij een afstand van 4 wordt de oppervlakte 16.

Wat is de invloed van de kwadratenwet op de stralingsintensiteit?

Zo zie je dus dat naarmate de afstand groter wordt, die r^2 groter wordt. Daarom wordt het oppervlakte ook groter en de kwadratische vergelijking steeds kleiner. De intensiteit wordt dus kwadratisch kleiner, daarom dus die kwadratenwet.
Uiteindelijk hoe verder je komt, hoe minder straling je overhoudt en dat gaat redelijk snel naar bijna niks meer. Hoe verder je bent, hoe minder intens de straling is.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining natuurkunde volgen?

Met de examentraining natuurkunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining natuurkunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens natuurkunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina natuurkunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.