Uitleg over rekenen met verschillende trillingen

Vind jij het moeilijk om te rekenen met verschillende trillingen? Trainer Bram legt het uit!

Hoe reken je met verschillende trillingen en golflengtes?

Vandaag heb ik voor jullie een tip over trillingen. Bij trillingen is het soms lastig om te rekenen met verschillende situaties, bijvoorbeeld verschillende golflengtes. Ik heb daarom een tip voor jullie om makkelijker met de verschillende golflengtes en boventonen te rekenen.

Hoe bereken je de golflengte in een situatie met een open en gesloten uiteinde?

In deze situatie heb je, hier linksboven, een open en een gesloten uiteinde. Een voorbeeld hiervan is een blokfluit die je aan de ene kant afsluit met je mond en aan de andere kant open is. Dat past bij de grondtoon 1⁄4 van de golflengte, want deze kant is gesloten en die kant is open.
Als je dan naar een toon hoger gaat, moet hier weer een gesloten en een open uiteinde zijn, dus krijg je in dit geval 3⁄4 van de golflengte. Ga je weer een toon verder, zie je dat er weer een halfje bij komt en krijg je 1 1/4 golflengte. Daaruit ontstaat de verhouding, 1 staat tot 3 staat tot 5.

Hoe bereken je de golflengte in een situatie met twee gesloten uiteinden?

Vervolgens kun je dus doorrekenen naar een nieuwe situatie door gewoon die golflengte te vermenigvuldigen of te delen door het juiste getal.
Als je dan kijkt naar de volgende situatie, twee open of twee gesloten uiteinden, bijvoorbeeld bij een springtouw of bij een orgel, dan zie je dat in de grondtoon een
1⁄2 golflengte past; in de eerste boventoon een hele golflengte en in de tweede boventoon 1 1/2 golflengte.

Zo hoef je dus niet iedere keer een nieuwe rekensom te maken voor een nieuwe situatie. Reken snel met die verhoudingen, want dan wordt het allemaal een stuk makkelijker.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining natuurkunde volgen?

Met de examentraining natuurkunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining natuurkunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens natuurkunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina natuurkunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.