Uitleg over uitleg vragen aanpakken

Weet jij hoe je uitlegvragen het beste kan beantwoorden? Trainer Bram legt het ui!

Wat zijn uitlegvragen?

Bij een natuurkunde examen krijg je tegenwoordig steeds vaker uitlegvragen in plaats van rekenvragen. Daar moet je toch net iets anders mee werken, dus misschien is het wel handig om eens te kijken naar; hoe doe je dat dan precies? Als je een uitlegvraag krijgt, krijg je vaak een gegeven en dan moet je iets gaan veranderen totdat je uiteindelijk je conclusie hebt gevonden.

Hoe werk je uitlegvragen uit?

Een voorbeeldje is een vraag die een tijdje geleden in het examen zat: “Je hebt een gitaarsnaar en die snaar, die wordt langer. Wat gebeurt er dan met de toonhoogte van de toon van die snaar? Dus wat gebeurt er als de snaar langer wordt? De lengte, de l, van de snaar wordt groter en voor de lengte van de snaar hebben we een formule die daaruit de golflengte geeft, namelijk:

L=n ∙1/2 ∙ λ

Als de lengte groter wordt, de lengte gaat bijvoorbeeld keer 10, dan gaat de golflengte ook keer 10. Dan willen we nog weten, hoe kom ik van die golflengte naar de toonhoogte, want ik wilde weten wat er gebeurt met de toonhoogte. Daar hebben we ook een formule voor, namelijk:

f= v/λ

Ik weet dat als de labda 10 keer zo groot wordt, de frequentie 10 keer zo klein wordt. De toon krijgt dus een lagere frequentie en dan kan je altijd onthouden: “Een lage toon hoort bij een lage frequentie en een hoge toon hoort bij een hogere frequentie.” Als ik de lengte van de snaar langer maak, wordt de golflengte langer, wordt de frequentie kleiner en wordt dus de toonhoogte lager. Je zal dus een lagere toon gaan horen.

Wat is het stappenplan voor uitlegvragen?

In die stapjes kun je eigenlijk altijd een uitlegvraag uitleggen. Je begint namelijk met
wat verandert er in de vraag. Dan maak je de stapjes die je bij een rekenvraag ook zou maken en uiteindelijk trek je de conclusie; wat gebeurt er met mijn antwoord?

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining natuurkunde volgen?

Met de examentraining natuurkunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining natuurkunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens natuurkunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina natuurkunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.