Uitleg over de verschuivingswet van Wien

De verschuivingswet van Wien, wat houdt dat nou eigenlijk in? Toptrainer Bram legt het je uit. Bekijk de video of lees de uitleg en je weet het!

Wat is een stralingskromme?

Ik ga de temperatuur van een ster berekenen aan de hand van een stralingskromme en daarvoor heb ik er hier eentje geschetst. Wat je daarin ziet, is per golflengtegebied de intensiteit van de opgevangen straling. In dit geval gaat het om een ster. Hoe hoger de kromme, hoe meer straling er dus is opgevangen.

Hoe bereken ik de temperatuur van een ster aan de hand van de wet van Wien?
Om de temperatuur van die straler te kunnen berekenen, heb ik de wet van Wien nodig. Die kan ik in binas opzoeken. Daar staat dan:

〖De wet van Wien: λ_max∙T= K〗_w

We willen dus graag de temperatuur berekenen. Die waarde voor Lambda Max kan ik aflezen in de diagram. Dat is namelijk de golflengte waarbij de intensiteit maximaal is. Ik ga op zoek in de diagram naar de piek en ik lees af wat de golflengten daarbij is. Die is hier 800 nanometer, dus dat schrijf ik op en reken ik om naar meter. De constante van Wien kan ik in binas opzoeken. Dat is 2,90∙10^3 mK en met die twee gegevens bij elkaar kan ik de temperatuur berekenen. Ik doe T=K_w/λ_max en daarmee kom ik dan uit op een temperatuur van 3,6∙10^3 K. Daarmee heb ik met de wet van Wien en aan de hand van deze kromme, de temperatuur van de ster berekend.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining natuurkunde volgen?

Met de examentraining natuurkunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining natuurkunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens natuurkunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina natuurkunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.