Profiel- en studiekeuze

Leerlingen op de middelbare school moeten belangrijke keuzes maken. In de onderbouw kiezen ze een profiel waarmee zij de examenperiode in gaan. Een lastige keuze, want veel leerlingen hebben nog geen idee wat ze later willen worden. En een ingrijpende keuze, want soms worden bepaalde routes daardoor afgesloten. Of in elk geval lastiger te bereiken. In de bovenbouw nadert de keuze voor een vervolg studie. Een keuze waar veel leerlingen met tegenzin naar kijken. Wij vinden het belangrijk om leerlingen te laten zien en ervaren dat Loopbaanoriëntatie en -begeleiding dé kans is om meer over jezelf en je talenten te weten te komen.

Lyceo weet dat pubers de gevolgen van hun keuzes meestal niet kunnen overzien. In dit geval kan de verkeerde keuze vervelende consequenties hebben voor het vervolg van hun schoolcarrière. De Lyceo LOB methode helpt bij het kiezen van het beste profiel en de juiste studie.

Lyceo LOB

profiel- en studiekeuze

Als decaan wilt u uw leerlingen natuurlijk zo goed mogelijk op weg helpen. Lyceo ondersteunt u daarbij met de vernieuwde methode Lyceo LOB (voorheen DeDecaan.net en Yubu). Deze bestaat uit een dashboard voor decanen en een StudiekeuzeApp voor leerlingen. En vele nieuwe technieken om leerlingen te ondersteunen bij het maken van hun keuzes. Onderdeel van de methode is MijnLOB: een volledig lessenpakket dat toewerkt naar een onderbouwde profiel- en studiekeuze voor al uw leerlingen.

Decanendashboard

Op het geheel vernieuwde decanendashboard vindt u alles wat u nodig heeft. Niet alleen heeft u inzicht in de voortgang van leerlingen, u vindt er ook belangrijk LOB-nieuws. Het dashboard is dynamisch, gebruikersvriendelijk, en heeft de look & feel van een nieuwssite. In één oogopslag ziet u:

  • Gebruikersbeheer
  • MijnLOB (onze methode)
  • Tests
  • Keuzegids Online
  • Statistieken en Monitors

Nieuw is ook dat u het dashboard volledig kunt aanpassen naar de wensen van uw school. Zo gebruikt u alleen de functionaliteiten die u nodig heeft.

StudieKeuzeApp

Als enige in Nederland biedt Lyceo leerlingen een LOB-methode in de vorm van een app, de StudieKeuzeApp. Alle informatie over studiekeuze, voorlichtingsactiviteiten én MijnLOB altijd bij de hand in één overzichtelijke app. De StudieKeuzeApp biedt de leerling inzicht in de meest recente data uit de Keuzegids mbo, hbo en universiteiten, met de mogelijkheid om te filteren op niveau, sector, stad en instelling. De leerling kan zijn favoriete opleidingen bewaren en ziet wanneer er voorlichtingsactiviteiten zijn voor de studie(s) van zijn of haar keuze.

MijnLOB

MijnLOB is een volledige LOB-methode, in te zetten van brugklas tot en met examenjaar. De methode meteen klaar voor gebruik, maar is ook aan te passen en in te richten naar de wensen en behoeftes van uw leerlingen en school . Vindt op uw school de profielkeuzebegeleiding bijvoorbeeld alleen plaats in klas 3? Dan is dit eenvoudig aan te passen in het dashboard.

Met MijnLOB kunnen leerlingen vijf fasen doorlopen:

  1. Signaleren: ik moet een keuze maken.
  2. Oriënteren: wat wil en kan ik eigenlijk?
  3. Verkennen: welke opties zijn er?
  4. Verdiepen: passen die opties bij wat ik kan en wil?
  5. Knoop doorhakken: de keuze maken.

Elke fase heeft verplichte en facultatieve onderdelen en een afrondende opdracht ter afsluiting. Welke fasen wanneer worden doorlopen, bepaalt u zelf. Met Lyceo LOB geeft u uw leerlingen alle middelen in handen om vol vertrouwen goede en weloverwogen keuzes te maken voor hun toekomst.

StudieKeuzeAdvies

Voor leerlingen op het voortgezet onderwijs die behoefte hebben aan extra begeleiding bij het maken van hun studiekeuze, biedt Lyceo StudieKeuzeAdvies. In een persoonlijk studiekeuzetraject gaat de leerling in vier bijeenkomsten met een ervaren en enthousiaste studiecoach aan de slag.

Samen onderzoeken zij de persoonlijkheid, talenten en interesses van de leerling, die op deze manier ontdekt wat de studiemogelijkheden zijn die bij hem of haar passen. Dit alles aan de hand van coachinggesprekken, concrete opdrachten en de tests van Talentfocus. En met resultaat: van de leerlingen die via StudieKeuzeAdvies een studie hebben gekozen, ging 92% door naar het tweede jaar van de gekozen studie!

TalentFocus

Binnen Lyceo LOB en StudiekeuzeAdvies is het mogelijk gebruik te maken van de profiel- en studiekeuzetests van TalentFocus. Deze test helpen leerlingen bij het kiezen van de studie die bij hen past. Van pubers is bekend dat ze het moeilijk vinden om goed onderzoek te doen naar zaken die niet op de korte termijn spelen. Een studie is voor hen ver weg, dus voelt het niet relevant om daar nu tijd in te steken. Daarnaast is de keuze overweldigend: er bestaan tenslotte honderden studies.  Leerlingen hebben hier dus vaak een beetje hulp bij nodig.

De op wetenschappelijke basis ontwikkelde tests van TalentFocus bieden ondersteuning bij de profiel- en studiekeuze en richten zich zowel op persoonlijkheid als interesses. De uitkomsten zijn direct beschikbaar en geven de leerling antwoord op de vraag welke studie bij hem past. In maar liefst 97% van de gevallen komen er daadwerkelijk studies geschikte én interessante studies uit de test!

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u altijd terecht bij onze scholenpartners Nick of Rik, zij helpen u graag verder.

Nick: 06 33 09 31 36, nick.breedveld@lyceo.nl

Rik: 06 82 46 17 86, rik.duesmann@lyceo.nl

Gelijk afspraak maken? Klik hier

T: 071 – 79 000 40
E: info@lyceo.nl