Profiel- en studiekeuze

Lyceo LOB

Tijdens hun schooltijd maken jongeren een aantal belangrijke beslissingen op het gebied van profiel- en studiekeuze. Voor leerlingen is dat lastig: er is zoveel keuze, hoe bepaal je in het enorme aanbod wat er bij je past? En hoe overzie je de impact van de keuze die je maakt? Daarom is het belangrijk om leerlingen de juiste ondersteuning te bieden bij loopbaanoriëntatie en -begeleiding.

En, nog veel belangrijker: we moeten leerlingen laten zien en ervaren dat LOB de kans is om meer over jezelf en je talenten te weten te komen. Juist dan wordt LOB relevant en interessant. Lyceo LOB ondersteunt scholen hierbij. Zo krijgen alle leerlingen de handvatten om de beste profiel- en studiekeuze te maken.

Wij nemen u graag mee in de verschillende onderdelen van Lyceo LOB.

Contact Lyceo LOB

Lyceo LOB

Lyceo LOB is in september 2021 gelanceerd: een nieuwe LOB-methode die is gebaseerd op de jarenlange kennis en ervaring van DeDecaan.net en Yubu. Onder de nieuwe naam Lyceo LOB hebben we in samenwerking met onderwijsdeskundigen, leerlingen en decanen deze methode ontwikkeld.
Met een dashboard voor decanen en de StudieKeuzeApp voor leerlingen. Onderdeel hiervan is MijnLOB: een lespakket dat toewerkt naar een onderbouwde profiel- en studiekeuze voor elke leerling.

Wat we doen
Naast onze LOB-methode bieden wij leerlingen de eerste kennismaking met het hoger onderwijs tijdens een Studiekeuzedag en verzorgen wij mentortrainingen om uw collega’s een goede start van het LOB-jaar te geven. Verder helpen wij met onze kennispartners Keuzegids, TalentFocus en Decentrale Student leerlingen met vragen als ‘Welke studies zijn er?’, ‘Welke studie past bij mij?’ en ‘Hoe word ik aangenomen voor  selectiestudie?.

Onafhankelijke informatie voor iedere leerling
Uit onderzoek blijkt dat de achtergrond van jongeren medebepalend
is voor het maken van een onderbouwde studiekeuze. Jongeren bij wie hier thuis weinig aandacht voor is, maken vaak een minder goed doordachte keuze, waardoor zij vaker uitvallen in het eerste jaar. Door te kiezen voor Lyceo LOB, krijgt iedere leerling onafhankelijke informatie over alle mogelijkheden.

Voor decanen

Op het geheel vernieuwde decanendashboard vindt u alles wat u nodig heeft. Niet alleen heeft u inzicht in de voortgang van leerlingen, u vindt er ook belangrijk LOB-nieuws. Het dashboard is dynamisch, gebruikersvriendelijk, en heeft de look & feel van een nieuwssite. In één oogopslag ziet u:

• Gebruikersbeheer, voor inzicht in de voortgang van uw leerlingen
• MijnLOB (methode), waarmee u leerlingen stimulerende opdrachten en lessen biedt
• Communicatiemogelijkheden met uw leerlingen
• Studie- en Profielkeuzetests
• De Keuzegids online, onze onafhankelijke kennispartner
• Statistieken en monitors over de effecten en effectiviteit van uw LOB-aanpak

Bekijk hier de demo van het decanendashboard

Voor leerlingen

Als enige in Nederland biedt Lyceo leerlingen een LOB-methode in de vorm van een App: de StudieKeuzeApp. Zo hebben uw leerling de LOB-opdrachten altijd bij de hand.

Naast de LOB-methode heeft de leerling in de StudiekeuzeApp ook toegang tot alle
inhoud en data van de Keuzegids mbo, hbo en universiteiten. In de App kunnen
zij deze informatie makkelijk filteren op niveau, sector, stad en opleiding. Interessante opleidingen worden opgeslagen en hetzelfde geldt voor open dagen en andere voorlichtingsactiviteiten. Leerlingen bouwen zo automatisch een loopbaandossier op met daarin een overzicht van alle bevindingen en ervaringen die zij gaandeweg in de StudieKeuzeApp hebben verzameld.

Hoe intensiever uw leerlingen dus van de app gebruikmaken, hoe beter de onderbouwing voor de keuzes die zij uiteindelijk maken. De StudieKeuzeApp wordt continu verder ontwikkeld. Daarvoor werken we nauw samen met onze decanenpanels én jongerenpanels. Zo sluit deze steeds beter aan bij de vragen en belevingswereld van leerlingen.

Demo StudieKeuzeApp

Wat bieden wij nog meer?

Studiekeuzedag

Tijdens een Studiekeuzedag bieden wij uw leerlingen onafhankelijke en praktijkgerichte studievoorlichting. Sommige leerlingen weten al in de brugklas wat ze willen studeren, maar veel leerlingen hebben tegen het einde van hun middelbare schoolcarrière nog geen idee. Onafhankelijke, objectieve en duidelijke informatie over het grote aantal studies en mogelijkheden helpt leerlingen de juiste keuze te maken. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een tijdige keuze uitval op een later moment voorkomt. Meer weten over Studiekeuzedag? Klik hier!

Mentortraining

Op de meeste scholen zijn het de decanen die een passende LOB-methode kiezen, maar in de praktijk gaan ook (juist) mentoren ermee aan de slag: zij dragen zorg voor het gebruik en de uiteindelijke uitvoering van het LOB-programma. Daarom is het van belang dat mentoren goed op de hoogte zijn van de LOB-aanpak op hun school en hoe zij hier optimaal gebruik van kunnen maken. Als aanvulling biedt Lyceo LOB daarom mentortrainingen aan.

Hoe ziet een mentortraining eruit?
De mentortraining wordt door ons bij u op school verzorgd. We stomen de mentoren klaar voor de begeleiding van hun mentorleerlingen met behulp van Lyceo LOB. De mentoren krijgen tijdens de training: Theoretische achtergrond over LOB en de rol die zij daarin spelen, uitleg over het ontwerp en gebruik van Lyceo LOB en praktische handvatten, om zelf goed met de methode te kunnen werken.

Interactief en op maat
De training heeft een interactief karakter: mentoren kunnen al hun vragen stellen en uitgebreid oefenen met Lyceo LOB. Ruim voor de training nemen we contact met u op om te overleggen waar precies behoefte aan is. Waar mogelijk passen we het programma aan op de voorkeuren van uw school. Met de mentortraining heeft u de garantie dat alle deelnemende mentoren direct aan het begin van het schooljaar klaar voor de start zijn.

TalentFocus

Binnen Lyceo LOB is het mogelijk gebruik te maken van de profiel- en studiekeuzetests van TalentFocus. Deze test helpen leerlingen bij het kiezen van de studie die bij hen past. Van pubers is bekend dat ze het moeilijk vinden om goed onderzoek te doen naar zaken die niet op de korte termijn spelen. Een studie is voor hen ver weg, dus voelt het niet relevant om daar nu tijd in te steken. Daarnaast is de keuze overweldigend: er bestaan tenslotte honderden studies.  Leerlingen hebben hier dus vaak een beetje hulp bij nodig.

De op wetenschappelijke basis ontwikkelde tests van TalentFocus bieden ondersteuning bij de profiel- en studiekeuze en richten zich zowel op persoonlijkheid als interesses. De uitkomsten zijn direct beschikbaar en geven de leerling antwoord op de vraag welke studie bij hem past. In maar liefst 97% van de gevallen komen er daadwerkelijk studies geschikte én interessante studies uit de test!

Decentrale selectie voorlichting

Elk jaar zijn er tienduizenden eindexamenleerlingen die staan te popelen om te starten met een studie als geneeskunde of biomedische wetenschappen. Helaas hebben universiteiten niet de capaciteit om al deze leerlingen te plaatsen. Daarom maken zij gebruik van decentrale selectie.

Hoe kunt u leerlingen helpen om de meeste kans te maken binnen de selectie? Het begint allemaal bij kennis. Lyceo LOB biedt voorlichtingen aan voor zowel uw leerlingen als de ouders, omdat wij het belangrijk vinden om de omgeving van leerlingen hier ook bij te betrekken. Onze voorlichters zijn experts op het gebied van decentrale selectie en kunnen uw leerlingen en hun ouders voorzien van alle benodigde informatie op een interactieve en toegankelijke manier.

StudieKeuzeAdvies

Voor leerlingen op het voortgezet onderwijs die behoefte hebben aan extra begeleiding bij het maken van hun studiekeuze, biedt Lyceo StudieKeuzeAdvies. In een persoonlijk studiekeuzetraject gaat de leerling in vier bijeenkomsten met een ervaren en enthousiaste studiecoach aan de slag.

Samen onderzoeken zij de persoonlijkheid, talenten en interesses van de leerling, die op deze manier ontdekt wat de studiemogelijkheden zijn die bij hem of haar passen. Dit alles aan de hand van coachinggesprekken, concrete opdrachten en de tests van Talentfocus. En met resultaat: van de leerlingen die via StudieKeuzeAdvies een studie hebben gekozen, ging 92% door naar het tweede jaar van de gekozen studie!

Klik hier voor meer informatie over StudieKeuzeAdvies voor uw leerlingen

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u altijd terecht bij onze scholenpartners Nick of Rik, zij helpen u graag verder.

Nick Breedveld:

  • Telefoon: 06 33 09 31 36
  • Mailadres: nick.breedveld@lyceo.nl
  • Regio: Oost-Nederland (Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant, Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland of Limburg)

 

Rik Duesmann

  • Telefoon: 06 82 46 17 86
  • Mailadres: rik.duesmann@lyceo.nl
  • Regio: West-Nederland (Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland)

Gelijk afspraak maken? Klik hier

T: 071 – 79 000 40
E: info@lyceo.nl