Examenstress, hoe blijf je dit de baas?

Gezonde examenstress kan omslaan in ongezonde examenstress, ook wel examenvrees of examenangst genoemd. Het is feitelijk een vorm van faalangst en faalangst werkt verlammend. Dat maakt dat je juist onder je niveau presteert. Gelukkig is er wel wat aan te doen. We geven je graag een paar tips hoe je examenstress de baas blijft!

Afbeelding voor Examenstress, hoe blijf je dit de baas?

Denk positief

Dat is natuurlijk een enorme open deur, maar het is wel waar: positief denken helpt echt! Als je negatieve gedachten bij jezelf herkent, zet je er gedachten tegenover die je helpen in plaats van tegenhouden. Zoals: ‘ik heb me goed voorbereid, het is ook prima als ik net een voldoende haal, andere toetsen zijn me toch ook gelukt?’

Geef eraan toe

Stress is meestal niet fijn, dus waarschijnlijk heb je de neiging om dat vervelende gevoel weg te duwen. Probeer het eens om te draaien en jezelf toe te staan om zenuwachtig te zijn.
Neem aan het begin van het examen en daarna elk half uur een paar minuten de tijd om helemaal op te gaan in je angst. Daarna ga je weer aan de slag. Komt de angst terug, dan zeg je dat die even op zijn beurt moet wachten. Je zult zien dat het werkt!

Benoem je successen

Als je in de stress zit, zie je alleen maar negatieve dingen. ‘Het lukt me toch nooit, ik ga zakken als een baksteen, zie je wel dat ik het niet kan’, enzovoort. Niet waar natuurlijk, maar dat zie je even niet meer scherp.

Maak daarom op een rustig moment een lijstje van dingen die wel gelukt zijn en waar je trots op bent. Denk aan goede cijfers die je eerder hebt gehaald, een mooie prestatie bij het sporten, de vrienden die je hebt gemaakt, je moeder die heel blij met je is. Leer dat uit je hoofd en denk daaraan als je het moeilijk krijgt bij je examen. Je kan het wel!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we eindexamenkandidaten optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt!

Lees hier meer informatie