Concentreren tijdens je examen, hoe doe je dat?

Op zich is het heel normaal als je niet de hele tijd geconcentreerd bent. Een examen duurt drie uur en dat is best lang. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen na zo’n 20 tot 30 minuten opperste concentratie gevoeliger zijn voor afleiding. Je brein heeft als het ware even pauze nodig. Probeer het ook zo te zien en gun jezelf die pauze. Ga naar het toilet, eet of drink iets en ga weer verder. Lukt het echt niet, probeer dan de volgende tips eens uit.

Afbeelding voor Concentreren tijdens je examen, hoe doe je dat?

Hoe concentreer je je snel? Zo doe je dat in 120 seconden

Een goede oefening om je concentratie terug te krijgen: sluit jezelf op in je eigen lijf. Dat doe je zo. Sluit je ogen en focus je 40 seconden lang (ongeveer, je hoeft geen timer te zetten) alleen op de geluiden die je buiten hoort. Vogels, auto’s, mensen die langslopen, als het maar buiten is.

Daarna doe je 40 seconden hetzelfde met alle geluiden binnen, dus in de examenzaal. Tikkende pennen, hoestende mensen, piepende schoenen, enzovoort. Tot slot concentreer je je volledig op alle geluiden in je eigen lichaam. Je hartslag, je ademhaling, het ruisen van je bloed.

Doe je deze oefening goed, dan ben je daarna weer volledig geconcentreerd en klaar om verder te gaan met je opgaven.

Let op je ademhaling

Een open deur van jewelste, maar wel enorm belangrijk! Je ademhaling is de basis van alles en heeft dus veel invloed op alles wat je doet. Ben je bang of zenuwachtig, dan ga je te vaak en te snel inademen. Dat is een natuurlijke schrikreactie, maar zorgt alleen maar voor extra stress.

De kunst is nu juist om goed uit te ademen. Ook hier zijn oefeningen voor, zoals de 4-8-7-oefening. Daarbij adem je vier tellen in, houd je je adem acht tellen vast en adem je in zeven tellen weer uit. Doe dit elke avond twee minuten voor het slapen gaan (vanavond beginnen!) en je focus verbetert. Schiet je tijdens je examen in de paniek, herhaal dan deze oefening.

Knijpen met die billen!

Kom je zo gespannen als een veer de examenzaal binnen? Heel begrijpelijk, maar het helpt niet. Ontspan je spieren met de volgende truc: knijp acht tellen je billen samen en laat dan in een keer je spieren los. Herhaal desnoods een paar keer en je zult zien dat je hele lijf ontspant.

Laat de examens maar komen!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we eindexamenkandidaten optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt!

Meer informatie