Hoe blijf je gemotiveerd in het tweede tijdvak?

Vanaf het schooljaar 2022/2023 mag je niet meer kiezen om de eindexamens over twee tijdvakken te verspreiden, in principe maak je alles in het eerste tijdvak. Maar het kan natuurlijk dat je een examen niet haalt en de herkansing gaat doen in het tweede tijdvak, of misschien verschuift er wel meer door onverwachte omstandigheden zoals ziekte. Maar hoe blijf je gemotiveerd, als je weet dat je klasgenoten al volop vakantie hebben?

Afbeelding voor Hoe blijf je gemotiveerd in het tweede tijdvak?

Weet waar je het voor doet

Waarschijnlijk heb je een goede reden om je examens in twee keer te maken. Houd jezelf dat ook voor. Het gaat niet om wat anderen doen, het gaat erom wat beter is voor jou. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je jezelf op moet sluiten in een verduisterde kamer om daar pas weer uit te komen als de examens voorbij zijn!
Als je een beetje slim plant, kun je ook best iets van de vakantiesfeer meepakken. Sta bijvoorbeeld vroeg op en ga ’s ochtends leren. Tegen de tijd dat je vrienden uit bed komen, heb jij je plicht gedaan en kun je best een paar uur chillen in het park. Alleen is het misschien wel handig om het niet te laat te maken…

Maak afspraken

Voornemens zijn goed, afspraken zijn beter. Vraag dus aan je ouders of ze je op tijd wakker willen maken en pas weggaan als je ook echt je bed uit bent. Zeg bij voorbaat sorry voor je ochtendhumeur en wees ze dankbaar. Spreek ook af hoe lang je elke dag gaat leren en houd je daar vervolgens aan.

Nog heel even volhouden, daarna kun je de discipline ook een hele poos gedag zeggen. Het is maar een paar weken tenslotte en de vakantie duurt alsnog heel lang. En vakantie vieren mét diploma is toch net even lekkerder!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we eindexamenkandidaten optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt!

Meer informatie