Hoe krijg je een vliegende start voor je eindexamenjaar?

Een nieuw schooljaar is elk jaar weer een soort van nieuw begin. Net als na oud & nieuw neem je je misschien van alles voor wat je dit jaar echt anders gaat doen. Probeer wel een beetje realistisch te blijven en kijk goed naar wat je écht vol denkt te kunnen houden. Een paar suggesties:

Zorg voor een dagritme
Na zo’n lange zomer waarin weinig hoefde en alles kon, is het weer even wennen als elke ochtend vroeg de wekker gaat. Zeker als het ’s avonds toch weer net iets te laat is geworden. Hoe saai het ook klinkt: een goede nachtrust is echt heel belangrijk als je prestaties moet leveren.

Probeer dus genoeg slaap te krijgen. Ga het liefst op een vaste tijd naar bed en sta meteen op als de wekker gaat. Van snoozen word je namelijk alleen maar duffer. En hoe verleidelijk het misschien ook is om in het weekend wel een gat in de dag te slapen: beter van niet. Dan is je hele ritme meteen weer van slag…

Maak een planning
Dit jaar nog belangrijker dan andere jaren: zorg dat je overzicht hebt en houdt. Breng in kaart wat je wanneer moet leren en doen en begin op tijd. Dan kom je er ook niet op het laatste moment achter dat je misschien nog hulp nodig hebt bij bepaalde stof en kun je op tijd aan de bel trekken.

Bereid je alvast voor
Het jaar is net begonnen en het examen is nu nog ver weg. Maar het kan geen kwaad om je er wel alvast in te verdiepen. Leen een examenbundel of ga vast eens oefenen met een oud schoolexamen. Zo wen je aan de manier van vragen stellen en kun je jezelf een beetje testen.

Plan ook ontspanning in
Misschien heb je de neiging om je dit jaar uitsluitend te focussen op je examens. Maar het is ook heel belangrijk om daarnaast voor voldoende ontspanning te zorgen. Dus zeg niet meteen je sportclub op, maar ga er juist wat vaker naartoe. En ben je nog geen lid, zoek dan iets wat je leuk vindt. Houd je niet van sport? Ga dan iets creatiefs doen of maak eens een wandeling. Download een stappenteller en stel jezelf een doel per dag. Van ontspannen laad je op en dat is weer goed voor je leerprestaties.

Ruim je kamer op
Rommel om je heen is rommel in je hoofd. Zorg daarom voor een opgeruimde, gezellige plek om te kunnen leren. Gebruik je bureau waar het voor bedoeld is en niet als verzamelplaats voor kleding en vuile vaat. Leg je spullen ergens waar je ze kunt vinden, zodat je altijd klaar bent voor de start.

Extra steuntje in de rug nodig?

Lyceo biedt in alle weekenden en in alle schoolvakanties examentrainingen aan. Er is een training voor ieder vak en elk niveau. En wist je dat een examentraining ook een goede voorbereiding is op je schoolexamen?

Meer informatie over examentraining

Verder lezen?