Uitleg over Actief & Passief Transport, Diffusie & Osmose

Hoi ik ben Sterre en ik ben examentrainer Biologie bij Lyceo. Heb jij nou altijd al moeite gehad met het verschil tussen actief transport, passief transport, diffusie en osmose, dan ben je echt niet de enige. Daarom leg ik het graag aan je uit.

Wat is actief en passief transport?

Voordat we gaan praten over diffusie en osmose, moeten we eerst goed weten hoe actief en passief transport in elkaar zit. We beginnen met actief transport. Er zijn twee kenmerken van een actief transport. De eerste is dat actief transport energie kost oftewel ATP in de biologie. Het tweede kenmerk is dat actief transport altijd van een lage naar een hoge concentratie gaat. Oftewel het gaat tegen de concentratie richting in. 

Passief transport heeft ook twee kenmerken en die zijn eigenlijk het tegenovergestelde van actief transport. Passief transport is namelijk gratis, het kost geen energie en het gaat met de concentratie richting mee. Het stroomt dus van een hoge naar een lage concentratie.

Hoe kan je dit nou makkelijk onthouden, zonder dat je het allemaal uit je hoofd moet leren? Daarvoor hebben we hier de glijbaan. De concentraties zijn aangegeven in het groen en de stroomrichting in het blauw. Als jij bovenaan de glijbaan staat en jij glijdt naar beneden kost je dat geen energie. Je glijdt je als het ware van een hoge naar een lage concentratie. Dat kan je dus onthouden als passief transport. Echter als jij weer beneden staat aan de glijbaan in een lage concentratie en je wil nog een keer, dan moet je eerst jezelf inspannen om weer boven te komen. Je moet dus energie leveren om van laag naar hoog te gaan. Dat is een goed voorbeeld van actief transport. Met dit in ons achterhoofd gaan we verder naar de diffusie en osmose. 

Wat is diffusie en osmose?

Diffusie en osmose zijn eigenlijk twee vormen van passief transport. Wat is nou het verschil tussen diffusie en osmose? Bij diffusie zijn het deeltjes die zich verplaatsen van hoog naar laag. Gassen gaan bijvoorbeeld allemaal via diffusie. Bij osmose zijn dit geen deeltjes die zich verplaatsen, maar water. 

Samenvatting

Actief transport kost energie (ATP) en gaat van een lage naar een hoge concentratie. Passief transport gaat van een hoge naar een lage concentratie en kost geen energie. Er zijn twee vormen van passief transport. Diffusie waarbij deeltjes zich verplaatsen en osmose waarbij water zich verplaatst. 

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Biologie volgen?

Met de examentraining Biologie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Biologie kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Biologie Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.