Examentips Biologie

Examentraining biologie | Oefenexamens | Lyceo Samenvatting voor SE & CE

Voor je Biologie examen leer je veel stof en begrippen. Een gerichte aanpak om examenvragen te beantwoorden kan je bij je examen veel helpen. Hieronder staan alvast wat tips om je op weg te helpen.

Tips:

  • Als je gaat oefenen met examenvragen, probeer dan om bij elke vraag een geschikte BINAS-tabel te vinden. Zo leer je welke informatie er in de BINAS te vinden is en je leert hoe je snel kunt zoeken, bijvoorbeeld via het trefwoordenregister achterin.
  • Wees volledig in je antwoorden, maak gebruik van vakspecifieke termen en schrijf in volzinnen. Het helpt hierbij om iets uit te leggen aan de hand van oorzaak-gevolgrelaties. Bijvoorbeeld: doordat de ooglens niet bol genoeg kan worden (oorzaak), kan de patiënt dichtbij niet meer scherp zien (gevolg).
  • Als je een bron moet gebruiken, kan het helpen om jezelf vragen te stellen zoals: wat zie ik precies, welke informatie geeft de bron, wat betekent het? Hierdoor haal je vaak de informatie uit de bron die nodig is om de vraag te beantwoorden.

Video’s: Lyceo Legt Uit Biologie

Met Lyceo Legt Uit maken we korte uitleg filmpjes voor alle vakken & elk niveau. Onze toptrainers behandelen elke keer weer een nieuw onderwerp om te zorgen dat jij de stof helemaal begrijpt!

Uitleg over mitose en meiose

Examentrainer Sjared vertelt je graag meer over de vier verschillen tussen mitose en meiose. Zo ga jij vol vertrouwen je examen in!

 

Uitleg over actief & passief transport, diffusie & osmose

Heb jij altijd al moeite gehad met het verschil tussen actief transport, passief transport, diffusie en osmose? Je bent niet de enige! Examentrainer Sterre legt het graag aan je uit.

 

Uitleg over selectie & erfelijke eigenschappen

Selectie en erfelijke eigenschappen zijn belangrijke onderdelen van biologie. Vind jij dit lastig? Examentrainer Sterre loopt de belangrijkste begrippen met je door.

 

Uitleg over grote hoeveelheden stof leren

Voor je biologie examen moet je grote hoeveelheden stof leren. Hoe pak je dat handig aan? Examentrainer Sterre geeft je de tips.

 

Uitleg over binas tabellen handig gebruiken

De tabellen in Binas bevatten ontzettend veel informatie. Vind jij het moeilijk om te bepalen wat je moet weten en wat je alleen hoeft te begrijpen? Examentrainer Sterre legt het je uit.

 

Uitleg over gasuitwisseling longen

Hoe werkt de gasuitwisseling in de longen tijdens de ademhaling? Toptrainer Sterre legt het uit!

 

Uitleg over codominante & intermediaire overerving

Wat is het verschil tussen codominante & intermediaire overerving? En hoe werkt het precies. Door deze overzichtelijke en simpele uitleg van toptrainer Sterre, snap jij voortaan hoe het zit.

 

Uitleg over actieve & passieve immunisatie

Hoe steken actieve en passieve immunisatie in elkaar? Bekijk deze video en binnen een paar minuten weet je het!

 

Uitleg over houtvaten en bastvaten

Houtvaten en bastvaten. Wat vervoert nou welke stoffen en wat loopt omhoog en wat loopt naar beneden? Toptrainer Sterre geeft je een ezelsbruggetje.

 

Uitleg over bloedgroepen

Hoe werken bloedgroepen? Aan wie kun je bloed geven en van welke bloedgroepen kun je bloed nemen? Toptrainer Sterre legt het uit en geeft je een schema zodat de theorie makkelijker is te onthouden!

Q&A sessie (gericht op het eindexamen)

Algemene tips

Hoe werkt eutrofiëring?

Wat is evolutie?

Hoe verloopt het verteringsproces?

Hoe werken de nieren?

Wat is DNA en RNA?

Wat is het verschil tussen antigenen en antistoffen?

Wat is het verschil tussen rhesus positief (Rh+) en negatief (Rh-)?

Hoe werkt het lymfestelsel?

Hoe werkt het zenuwstelsel?

Hoe werkt de regulatie van ecosystemen?

Wat is het verschil tussen ongeslachtelijke voortplanting en geslachtelijke voortplanting?

Extra steuntje in de rug nodig met biologie?

Tijdens een examentraining worden leerlingen in kleine groepen door jonge, enthousiaste en ervaren begeleiders klaargestoomd voor de school- en eindexamens. Een examentraining duurt, afhankelijk van het betreffende examenvak, 2 of 3 aaneengesloten dagen en verloopt volgens een vast programma. We zorgen dat je de examenstof goed in de vingers hebt, herhalen alle stof en helpen je met de onderdelen waar je moeite mee hebt. Naast de voorbereidingen op school, een extra steuntje in de rug dus.

De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Deelnemers behalen gemiddeld een punt hoger op hun eindexamen.

Boek nu een examentraining

Of heb je een goede samenvatting Biologie nodig voor je SE of CE?

Doe je dit jaar eindexamen en zoek je een overzichtelijke samenvatting van de stof? In een Lyceo Samenvatting vind je de volledige examenstof van één vak. Het uittreksel helpt om de examenonderwerpen te overzien en echt te doorgronden. Natuurlijk staat in ieder boekje precies wat je voor het examen moet weten. Hierdoor is een samenvatting ook de ideale voorbereiding op het schoolexamen.

Er zijn Lyceo Samenvattingen voor alle vakken op alle niveaus.

Bekijk alle Lyceo Samenvattingen