Geschiedenis tips en tricks

Examentraining geschiedenis | Oefenexamens | Lyceo Examencheck

Geschiedenis tips

Voor je examen Geschiedenis leer je veel stof, tijdvakken en begrippen. Een gerichte aanpak om examenvragen te beantwoorden kan je bij je examen veel helpen. Hieronder staan alvast wat tips om je op weg te helpen.

Tips:

  • Als een historisch begrip centraal staat in een vraag, begin dan altijd met het opschrijven van de definitie. Begin dan pas met het antwoord op de vraag. Op deze manier kan een onvolledige redenering in een antwoord toch goedgekeurd worden. Daarnaast is de kans kleiner dat je antwoord afwijkt van de vraag.
  • Een groot deel van de examenvragen wordt opgedeeld in meerdere deelvragen. Deze worden vaak van elkaar onderscheiden door streepjes of blokjes. Neem deze structuur over in jouw antwoord. Maak dus duidelijk onderscheid tussen de verschillende deelvragen. Op deze manier voorkom je eveneens dat jouw antwoord onvolledige redeneringen zal bevatten.
  • Examenvragen beginnen meestal met een werkwoord. De lengte van je antwoord hangt af van het werkwoord dat aan het begin van de vraag staat. Als de vraag begint met ‘noem’ of ‘geef aan’, hoef je alleen maar antwoord te geven op de vraag. Je antwoord bestaat bijvoorbeeld uit het kenmerkende aspect dat bij de bron of uitspraak past. Als de vraag begint met ‘leg uit’ of ‘verklaar’, moet je niet alleen een antwoord geven, maar vervolgens ook uitleggen waarom je tot dit antwoord bent gekomen.

Extra steuntje in de rug nodig met geschiedenis?

Tijdens een examentraining worden leerlingen in kleine groepen door jonge, enthousiaste en ervaren begeleiders klaargestoomd voor de school- en eindexamens. Een examentraining duurt, afhankelijk van het betreffende examenvak, 2 of 3 aaneengesloten dagen en verloopt volgens een vast programma. We zorgen dat je de examenstof goed in de vingers hebt, herhalen alle stof en helpen je met de onderdelen waar je moeite mee hebt. Naast de voorbereidingen op school, een extra steuntje in de rug dus.

De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Deelnemers behalen gemiddeld een punt hoger op hun eindexamen.

Boek nu een examentraining

Cookie instellingen

Voordat je verder gaat vragen wij toestemming voor het plaatsen van cookies.
Meer informatie