Examentips Geschiedenis

Examentraining geschiedenis | Oefenexamens | Lyceo Samenvatting voor SE & CE

Voor je examen Geschiedenis leer je veel stof, tijdvakken en begrippen. Een gerichte aanpak om examenvragen te beantwoorden kan je bij je examen veel helpen. Hieronder staan alvast wat tips om je op weg te helpen.

Tips:

  • Als een historisch begrip centraal staat in een vraag, begin dan altijd met het opschrijven van de definitie. Begin dan pas met het antwoord op de vraag. Op deze manier kan een onvolledige redenering in een antwoord toch goedgekeurd worden. Daarnaast is de kans kleiner dat je antwoord afwijkt van de vraag.
  • Een groot deel van de examenvragen wordt opgedeeld in meerdere deelvragen. Deze worden vaak van elkaar onderscheiden door streepjes of blokjes. Neem deze structuur over in jouw antwoord. Maak dus duidelijk onderscheid tussen de verschillende deelvragen. Op deze manier voorkom je eveneens dat jouw antwoord onvolledige redeneringen zal bevatten.
  • Examenvragen beginnen meestal met een werkwoord. De lengte van je antwoord hangt af van het werkwoord dat aan het begin van de vraag staat. Als de vraag begint met ‘noem’ of ‘geef aan’, hoef je alleen maar antwoord te geven op de vraag. Je antwoord bestaat bijvoorbeeld uit het kenmerkende aspect dat bij de bron of uitspraak past. Als de vraag begint met ‘leg uit’ of ‘verklaar’, moet je niet alleen een antwoord geven, maar vervolgens ook uitleggen waarom je tot dit antwoord bent gekomen.

 

Video’s: Lyceo Legt Uit Geschiedenis

Met Lyceo Legt Uit maken we korte uitleg filmpjes voor alle vakken & elk niveau. Onze toptrainers behandelen elke keer weer een nieuw onderwerp om te zorgen dat jij de stof helemaal begrijpt!

Uitleg over het hofstelsel en feodale stelsel

Weet jij wat het verschil is tussen het hofstelsel en het feodale stelsel? Toptrainer Silke legt het je uit.

 

Uitleg over sociale zekerheid en verzorgingsstaat

Vind jij het stelsel van sociale zekerheid en de verzorgingsstaat ook moeilijke onderwerpen? Onze trainer Silke legt het je uit. Bekijk de video en je snapt het!

 

Uitleg over de Nederlandse opstand deel 1

Wat waren de oorzaken van de Nederlandse opstand, en wat zijn de belangrijkste jaartallen die je moet onthouden? Dit zijn belangrijke onderwerpen van het examen dit jaar. Examentrainer Thijs legt het in een paar minuten uit.

 

Uitleg over de Nederlandse opstand deel 2

Hoe gaat de Nederlandse opstand verder na de vorming van de republiek? Examentrainer Thijs legt het uit en vertelt je de belangrijkste gebeurtenissen en jaartallen.

 

Uitleg over spotprenten

Hoe analyseer je spotprenten? Onze trainer Thijs legt het je uit. Bekijk de video en je snapt het!

 

Uitleg over staatsinrichting

Vind jij Staatsinrichting ook een moeilijk onderwerp? Onze trainer Thijs legt het je uit. Bekijk de video en je snapt het!

 

Hoe lees je het beste bronnen?

Welke onderdelen van een bron zijn belangrijk? Examentrainer Matthijs legt het je graag uit!

Extra steuntje in de rug nodig met geschiedenis?

Tijdens een examentraining worden leerlingen in kleine groepen door jonge, enthousiaste en ervaren begeleiders klaargestoomd voor de school- en eindexamens. Een examentraining duurt, afhankelijk van het betreffende examenvak, 2 of 3 aaneengesloten dagen en verloopt volgens een vast programma. We zorgen dat je de examenstof goed in de vingers hebt, herhalen alle stof en helpen je met de onderdelen waar je moeite mee hebt. Naast de voorbereidingen op school, een extra steuntje in de rug dus.

De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Deelnemers behalen gemiddeld een punt hoger op hun eindexamen.

Boek nu een examentraining

Of heb je een goede samenvatting Geschiedenis nodig voor je SE of CE?

Doe je dit jaar eindexamen en zoek je een overzichtelijke samenvatting van de stof? In een Lyceo Samenvatting vind je de volledige examenstof van één vak. Het uittreksel helpt om de examenonderwerpen te overzien en echt te doorgronden. Natuurlijk staat in ieder boekje precies wat je voor het examen moet weten. Hierdoor is een samenvatting ook de ideale voorbereiding op het schoolexamen.

Er zijn Lyceo Samenvattingen voor alle vakken op alle niveaus.

Bekijk alle Lyceo Samenvattingen