Tips voor de weken/maanden voor het eindexamen

Kan jij ook wel wat tips gebruiken voor een goede voorbereiding op je eindexamens? Kijk, of lees, dan gauw verder voor de tips van Lyceo begeleider Noortje!

Hoe kun je je het best voorbereiden op je eindexamens?

Ten eerste is het belangrijk om te weten wanneer het verstandig is om te starten met leren voor je examens. Dit verschilt altijd per persoon. Allereerst is het belangrijk om tijdens het hele examenjaar al bezig te zijn met het voorbereiden en beheersen van de stof. Daarnaast is het handig om minimaal een maand, maar het liefst al langer van te voren echt te beginnen met leren, zo heb je genoeg voorbereidingstijd en kun je ervoor zorgen dat je de stof helemaal onder de knie hebt.

Maar, hoe stárt je dan met leren? Om goed van start te kunnen gaan is het belangrijk om vooraf een planning te maken. Deel de examenstof op in verschillende behapbare blokken en plan wanneer je aan de slag gaat met welk blok. Ook kun je in deze planning noteren met welke onderwerpen je het meeste moeite hebt, zodat je je extra op die onderwerpen kunt focussen tijdens deze maanden. Als je op tijd begint met leren, kom je later minder in de stress. En geloof me, op die last minute-stress zit je écht niet op te wachten. Let er hierbij wel op dat je niet te lang achter elkaar leertijd inplant, ontspanning nemen tussendoor is erg belangrijk!

Hoe bereid je je eindexamenjaar voor?

Nadat je een planning hebt gemaakt kun je actief aan de slag met de stof. Hierbij 5 handige tips om goed aan de slag te kunnen tijdens je examenjaar:

Tip 1. Zorg dat je tijdens de les de leraar vragen stelt over de stof die je nog niet goed begrijpt. Hier heb je nu nog tijd voor, dus maak hier zeker gebruik van. Vergeet niet: de leraar is daar om je te helpen en vindt dit juist ook fijn om te doen, geen enkele vraag is te gek.

Tip 2. Maak een goede samenvatting van de stof. Zo kun je de belangrijkste informatie uit lange teksten halen. Heb je nu geen zin om zelf zo’n samenvatting te maken? Dan kun je ook onze Lyceo Samenvatting bestellen, daarin staat precies wat je voor je examen moet weten en je vindt er ook handige voorbeelden en tips voor bij het leren.

Tip 3. Oefen met oude examens. Dit kan enorm helpen in de voorbereiding. Je weet zo veel beter wat je op het eindexamen kunt verwachten en ziet meteen aan welke vakken of stof je nog wat meer aandacht moet besteden. Bovendien wen je hierdoor aan de tijdsduur van 3 uur een examen maken. Probeer meerdere oude examens per vak te oefenen en daarna het antwoordmodel te bestuderen, zo zie je duidelijk hoe je antwoord opgebouwd moet zijn om alle punten te verzamelen op je examen.

Tip 4. Natuurlijk kun je je lesboek uit je hoofd proberen te leren, maar neem ook eens een kijkje op YouTube. Daar vind je ontelbare video’s, ook van docenten, waarin de lesstof nog eens op een andere manier wordt uitgelegd. Bovendien hebben wij ook een geheel platform met uitlegvideo’s, namelijk Lyceo Examen Oefenen en staan er instructievideo’s van Lyceo Legt Uit op YouTube!

Tip 5. Plan studiemiddagjes in met vrienden of vriendinnen. Dit is allereerst gezellig en daarnaast kan een gesprek over de stof je meer inzicht geven in wat je wel en minder goed begrijpt. Ook heb je met z’n tweeën twee keer zoveel inzicht en begrip van de stof, en misschien weet die ene vriendin jou wel haarfijn uit te leggen hoe je die lastige formule oplost bij wiskunde. Mocht je een onderwerp beide niet begrijpen, kun je de volgende dag samen naar de leraar toe stappen om om uitleg te vragen.

Heel veel succes met het voorbereiden op je examens!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we eindexamenkandidaten optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt! Hier lees je alle informatie over onze examentrainingen.

Neem ook eens een kijkje bij onze tips voor alle vakken. Wil je het leren makkelijker maken? Kijk dan eens tussen alle Ezelsbruggetjes.