Nederlands Tips & Tricks

Examentraining Nederlands | Oefenexamens | Lyceo Examencheck

Nederlands tips

Een betoog schrijven, literatuur lezen, grammaticaregels leren: voor het vak Nederlands zijn er veel taalvaardigheden die je onder de knie moet krijgen. In het centraal examen draait het om de leesvaardigheid. Hieronder een aantal tips over hoe je een tekst aanpakt.

Tips:

  • Goed oriënteren is belangrijk (hoeveel vragen en punten heeft een tekst, waar denk je dat de tekst over gaat?). Als je meteen gaat lezen zonder de tekst te bekijken, is het moeilijker te bepalen waar de tekst over gaat. Bekijk ook eventuele bronnen. Misschien kun je het onderwerp uit de bron halen.
  • Zoek alleen woorden op in het woordenboek als je denkt dat ze belangrijk zijn voor het beantwoorden van de vraag.
  • Bij een open vraag is het handig om je antwoord te beginnen met het herhalen van de vraag. Je kunt bijvoorbeeld het woordje ‘omdat’ gebruiken. Nu is er vaak een woordenlimiet voor je antwoord en lijkt het zonde om die woorden te gebruiken om de vraag te herhalen. Maar de woorden die je gebruikt om een vraag te herhalen worden niet meegeteld (zie correctievoorschrift examens).

 

Extra steuntje in de rug nodig met Nederlands?

Tijdens een examentraining worden leerlingen in kleine groepen door jonge, enthousiaste en ervaren begeleiders klaargestoomd voor de school- en eindexamens. Een examentraining duurt, afhankelijk van het betreffende examenvak, 2 of 3 aaneengesloten dagen en verloopt volgens een vast programma. We zorgen dat je de examenstof goed in de vingers hebt, herhalen alle stof en helpen je met de onderdelen waar je moeite mee hebt. Naast de voorbereidingen op school, een extra steuntje in de rug dus.

De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Deelnemers behalen gemiddeld een punt hoger op hun eindexamen.

Boek nu een examentraining

Cookie instellingen

Voordat je verder gaat vragen wij toestemming voor het plaatsen van cookies.
Meer informatie