Uitleg over drogredenen

Vind jij de drogredenen herkennen ook lastig? Onze trainer Lotte geeft je wat tips.

Wat zijn drogredenen?

Drogredenen zijn fouten in de argumentatie van een tekst. Omdat er heel veel verschillende soorten drogreden zijn, heb ik de vijf lastigste voor jullie uitgekozen om vandaag even kort uit te leggen.

Wat is onjuist beroep op causaliteit?

De eerste is het onjuiste beroep op causaliteit. Hierbij is het gevolg eigenlijk niet het gevolg van de oorzaak die genoemd wordt. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn: “Alle computers op school zijn kapot, omdat de lerarensubsidie is afgeschaft”. Subsidie van leraren heeft natuurlijk niks te maken met het feit dat computers niet meer werken op school. Daarom is dit een van de drogredenen.

Hoe herken je een cirkelredenering?

Het tweede is een cirkelredenering. Hierbij is het standpunt gelijk aan de conclusie. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn: “Messi is de beste voetballer van de wereld want hij kan goed voetballen.” Hiermee zie je eigenlijk dat je met zo’n argument niks zegt.

Wat is een persoonlijke aanval?

Het derde is persoonlijke aanval. Hierbij gaat de schrijver niet in op de argumenten van iemand, maar valt hij hem persoonlijk aan. Een voorbeeld van zo een argument kan bijvoorbeeld zijn: “Jij vindt het toch ook”. Dat betekent eigenlijk dat je iemand dwingt om het ermee eens te zijn, maar het is geen goed argument om te gebruiken in een tekst.

Wat houdt het ontduiken van bewijslast in?

Het vierde is het ontduiken van de bewijslast. Hierbij worden er eigenlijk geen argumenten gegeven, maar wordt er alleen een mening uitgesproken. De mening wordt dus eigenlijk ook niet ondersteunt door een argument en daarom is het een foutieve argumentatie in de tekst.

Hoe herken het je bespelen van het publiek?

De laatste is het bespelen van het publiek. Hierbij gebruikt de schrijver eigenlijk geen argumenten, maar gaat hij slechts in op de emoties van het publiek en speelt daar eigenlijk een beetje mee. Dit is dan ook een van de foutieve argumentatie structuren die gebruikt kan worden, omdat er worden namelijk geen duidelijke argumenten gegeven voor de mening van de schrijver. 

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Nederlands volgen?

Met de examentraining Nederlands van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Nederlands kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Nederlands Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.