Uitleg over examenteksten leuker maken

Drie tips om de teksten die jij lastig vindt leuker te maken. Zo zijn de teksten makkelijker tijdens het maken van je examen Nederlands.

Vaak zul je merken dat de teksten die je makkelijker vindt, onderwerpen betreffen die dichtbij jouw interesses liggen. Als je dan zo’n tekst openslaat, activeer je je voorkennis waardoor je de tekst met plezier en gemak leest. Om het nou ook makkelijk te maken met teksten die je wat minder liggen, kun je deze drie tips gebruiken.

Hoe maak je examenteksten leuk?

Tip 1: Allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in de onderwerpen die in het examen aan bod komen. Zo weet je wat je kan verwachten en kun je ook bedenken welke onderwerpen je nog meer informatie over zou willen hebben. Onderwerpen die veel aan bod komen zijn bijvoorbeeld economie, wetenschap en onderwijs. Blader eens door oude examens heen om een idee te krijgen van wat er allemaal aan bod komt. Dan weet je ook waar je je misschien meer in moet gaan verdiepen.

Tip 2: De tweede tip is om te lezen of kijken naar nieuwsberichten die betrekking hebben op onderwerpen die jij lastiger vindt. Misschien blijkt het wel dat ze interessanter zijn dan je dacht. Bovendien verstevig je hiermee je woordenschat en je voorkennis met betrekking tot het onderwerp, wat het lezen ook weer makkelijker maakt.

Tip 3: De laatste tip is om iemand in je omgeving te zoeken die onderwerpen die jij lastig vindt, juist hartstikke leuk vindt. Vind je politiek bijvoorbeeld een lastig onderwerp? Zoek dan iemand in je omgeving die het interessant vindt of werkzaam is in de politiek. Door met ze in gesprek te gaan of samen een examen tekst door te nemen maak je het leren al leuker. Grote kans dat hun enthousiasme over het onderwerp ook op jou overspringt.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Nederlands volgen?

Met de examentraining Nederlands van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Nederlands kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Nederlands Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.