Uitleg over het verschil tussen een uiteenzetting, beschouwing en betoog

Vind jij de tekstdoelen herkennen ook lastig? Onze trainer Lotte geeft je wat tips.

Aan de hand van de eigenschappen van een tekst kun je heel makkelijk bepalen van het schrijfdoel van die tekst is.

Welke kenmerken en tekstdoel heeft een uiteenzetting?

Een uiteenzetting is bijvoorbeeld een objectieve tekst die gebaseerd is op feiten en waarbij de mening van de schrijver geen rol speelt. De mening van de schrijver is vaak niet eens aanwezig in deze teksten. Hierbij hoort dan ook het tekstdoel: informeren. De schrijver probeert je echt alleen te informeren over een bepaald onderwerp en probeert verder niet zijn mening aan jou op te dringen. Een voorbeeld van een uiteenzetting zou kunnen zijn: een gebruikershandleiding van je mobiele telefoon. Hierin wordt alleen gezegd hoe de telefoon werkt, hoe je hem aan moet zetten en dat soort dingen, en er wordt verder niks verteld over de kwaliteit van het toestel. 

Welke kenmerken en tekstdoel heeft een beschouwing?

Dan de beschouwing. In een beschouwing komen verschillende meningen naar voren. Een hiervan kan dan ook de mening van de schrijver zijn, maar dat is niet de meest belangrijke mening in deze tekst. Daarnaast kan de lezer uit deze tekst een eigen conclusie trekken. Het is eigenlijk alleen bedoeld om je te laten nadenken over een onderwerp en eigenlijk is het dan ook het idee dat je dan zelf een mening vormt over het onderwerp van de tekst. Het tekstdoel dat hier dan ook bij hoort is: opiniëren.

Welke kenmerken en tekstdoel heeft een betoog?

Een betoog is een ander soort tekst. Hierbij wordt namelijk een stelling als basis genomen, waarbij argumenten door de schrijver worden opgenoemd en tegenargumenten worden ontkracht. De mening van de schrijver is in deze tekst dan ook heel erg aanwezig en het tekstdoel dat hierbij hoort is om te overtuigen. De schrijver wil je echt overtuigen van zijn mening over een bepaald onderwerp.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Nederlands volgen?

Met de examentraining Nederlands van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Nederlands kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Nederlands Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.