Uitleg over tekstfragmenten

Weet jij hoe je tekstfragmenten kunt vergelijken en waar je daarbij op moet letten? Lotte legt uit hoe je dat het beste doet!

Om twee tekstfragmenten goed te kunnen vergelijken zijn er vier aandachtspunten die belangrijk zijn om in acht te nemen.

Hoe kun je tekstfragmenten vergelijken?

Aandachtspunt 1: Allereerst kijk je naar de informatie elementen van beide teksten. Wat voor informatie staat er in de teksten? En hoe is het weergegeven? Dit heeft ook te maken met punt 2.

Aandachtspunt 2: De inhoud van een tekst. Is die correct weergegeven of niet? Zitten er verschillen tussen? Of is het juist weer heel erg hetzelfde?

Aandachtspunt 3: Dan kijk je naar de samenhang tussen de teksten. Zijn er verbanden tussen die teksten te vinden? Of zijn ze echt totaal verschillend?

Aandachtspunt 4: Als laatst kijk je naar de formulering van de teksten. Is het begrijpelijk? Is het goed te lezen? Of is de ene tekst veel moeilijker om te lezen dan de andere tekst?

Zo kun je snel tekstfragmenten vergelijken.

Wat is het deelonderwerp?

Bij het vergelijken van teksten en kijken naar de inhoud van teksten, is het goed om ook naar het deelonderwerp te kijken. Deelonderwerpen snijden verschillende kanten van een tekst aan. Een tekst over een land, kan bijvoorbeeld ook gaan over de geschiedenis, de taal en de inwoners. Een deelonderwerp houdt dus altijd verband met het onderwerp. 

Hoe vind je een deelonderwerp in een tekst?

Allereerst stel je vast wat het onderwerp van een tekst is. Hierbij is het belangrijk om de tussenkopjes en kernzinnen te lezen. Als een alinea over een nieuw onderdeel van het thema gaat, heb je een nieuw deelonderwerp gevonden. 

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Nederlands volgen?

Met de examentraining Nederlands van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Nederlands kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Nederlands Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.