Tips voor ouders van leerlingen in het examenjaar

Het eindexamenjaar is een spannend jaar! Als de eindexamens dichterbij komen, kan dit voor de nodige stress zorgen en niet alleen voor degene die examen doet!  Hoe kunt u uw kind ondersteunen om deze periode minder stressvol te laten verlopen? Wij hebben handige tips voor u op een rijtje gezet. Bekijk ze hier.

Tip 1Maak samen een planning

Help waar kan met het plannen. Let erop dat de planning realistisch is en probeer vervolgens thuis rekening te houden met de gemaakte planning. Check af en toe hoe het met de planning gaat en help zo nodig met aanpassen.

Tip 2: Geen telefoon

Steeds meer kinderen gebruiken hun telefoon eindeloos veel. Help uw kind met concentreren door bijvoorbeeld de telefoon in te nemen tijdens het leren of maak afspraken over wanneer de telefoon gebruikt mag worden op vaste tijden.

Tip 3: Inspanning vs. ontspanning

Zorg dat uw kind voldoende slaapt en gezond eet. Ook sporten is erg belangrijk, dus zorg vooral dat niet de trainingen worden afgezegd, maar dat uw kind juist wel blijft sporten! Houd de balans tussen spanning en ontspanning in de gaten.

Tip 4: Zorg voor rust

Help met het creëren van een rustige omgeving. Zorg bijvoorbeeld dat niemand stoort als er ‘een oefenexamen maken’ op de planning staat en voor een opgeruimd bureau.

Tip 5: Help uw kind met leren

Door middel van overhoren, kunt u uw kind helpen met leren. U helpt ook door simpelweg gewoon te vragen wat uw kind vandaag allemaal geleerd heeft.

Tip 6: Weet hoe het werkt

Blijf op de hoogte van de regels rondom het examen. Alle informatie over het eindexamen is online te vinden, bijvoorbeeld op de site van de rijksoverheid. Probeer bekend te worden met de termen die gebruikt worden en weet wat bijvoorbeeld de regels zijn om te slagen, zodat u het hier met uw kind over kunt hebben.

Tip 7: Samen napraten

Evalueer met uw kind waarom een (school)examen goed of slecht ging. Bespreek hoe het zou kunnen waarom cijfers tegenvallen. Probeer samen te achterhalen wat de oorzaak is van de tegenvallende cijfers en kijk wat eraan gedaan kan worden. Bespreek hier bijvoorbeeld het leerproces en de tijd die aan het leren is besteed. Bespreek vervolgens wat de eventuele gevolgen van een slecht cijfer zijn. Schakel indien nodig de mentor in.

Tip 8: Blijf rustig

Raak vooral niet zelf in paniek. Wanneer de examens dichterbij komen, neemt de druk en spanning toe. Sommige leerlingen kunnen hier behoorlijk last van hebben. Blijf in deze periode relativeren, wat is het ergste wat er kan gebeuren? Als het examen finaal mis dreigt te gaan, vergaat de wereld nog steeds niet en zijn er altijd oplossingen!

Nog een extra steuntje in de rug nodig?

Het examenjaar blijft natuurlijk een heel spannend jaar. Wilt u uw kind extra goed voorbereiden op de examens of meer zekerheid over bepaalde examenvakken meegeven? Met een examentraining krijg je meer zelfvertrouwen en werken we samen aan het beste resultaat!

Boek nu een examentraining

U kunt ook kiezen voor begeleiding op maat tijdens het gehele examenjaar met het Lyceo Examenjaar; Een combinatie van huiswerkbegeleiding, examentrainingen, bijlessen en coaching in het examenjaar