Uitleg over open vragen deel 2

Hoe kun je het beste omgaan met open vragen? Examentrainer Lotte legt het je uit!

Vandaag heb ik een tip voor jullie bij het beantwoorden van open vragen. Ik merk vaak dat leerlingen moeite hebben met het beantwoorden van open vragen, omdat je bij multiple choice vragen toch makkelijker antwoorden weg kan strepen. Zo kan je makkelijker het antwoord vinden en hoef je daar zelf niet over na te denken.

Telt de vraag herhalen mee voor het maximaal aantal woorden?

Allereerst is het belangrijk dat je de vraag mag herhalen in je antwoord en de woorden die je daarvoor gebruikt, tellen dus niet mee voor het aantal woorden van je antwoord. Stel je hebt een vraag die je moet beantwoorden in maximaal 30 woorden. Als je de vraag herhaalt tellen die woorden niet mee voor de 30 woorden. Het herhalen van de vraag kan een makkelijk startpunt zijn voor het beantwoorden van zo’n open vraag.

Hoe gebruik ik woorden uit de tekst bij het beantwoorden van open vragen?

Daarnaast is het belangrijk om woorden uit de tekst te gebruiken. Wat ik heel vaak zie, is dat mensen dan zelf dingen gaan verzinnen buiten de tekst om. Wat het belangrijkste is, is dat je zo dicht mogelijk bij de tekst blijft. Je mag belangrijke woorden uit de tekst echt wel overnemen. Je moet alleen wel heel erg opletten dat het geen citeren wordt, dus je mag niet hele zinsdelen of hele zinnen overnemen.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Nederlands volgen?

Met de examentraining Nederlands van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Nederlands kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Nederlands Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.