Uitleg over argumentatieschema’s

Altijd al moeite gehad met argumentatieschema’s? Onze trainer Lotte legt uit hoe je de schema’s het beste kunt onthouden. Bekijk de video en je weet het!

Wat voor argumentatiestructuren zijn er?

Om argumentatieschema’s goed te kunnen snappen, is het belangrijk om allereerst argumentatiestructuren goed in je hoofd te hebben. Er zijn vier soorten argumentatiestructuren. Allereerst heb je de enkelvoudige waarbij er één standpunt is met één argument. Bij een meervoudige is er een standpunt met twee argumenten die dat standpunt ondersteunen. Bij nevenschikkend is er een standpunt met twee argumenten, maar die argumenten vullen elkaar aan. Op het moment dat je het ene argument weghaalt, slaat het andere argument eigenlijk ook nergens meer op en is je argumentatie structuur dus fout. Een onderschikkend argumentatiestructuur is een standpunt met twee argumenten die elkaar ook weer ondersteunen, maar hierbij zou je de laatste bijvoorbeeld weg kunnen laten. Dit argument ondersteunt en dit argument is eigenlijk al voldoende om je standpunt kracht bij te zetten.

Hoe vul je een argumentatieschema in?

Met de argumentatiestructuren in je hoofd kun je makkelijk het argumentatieschema invullen. Omdat dit vaak al voorgedrukt is op je papier, is het duidelijk dat hier de stelling moet komen. Zorg dat die stelling altijd klopt, want dat is de basis van alle argumenten die je moet invullen. Hier zie je bijvoorbeeld dat er al sprake is van een meervoudige argumentatiestructuur, omdat er meerdere argumenten zijn die de stelling ondersteunen. Ernaast is er sprake van een nevenschikkende, omdat er twee standpunten zijn die elkaar aanvullen en dus ook niet zonder elkaar kunnen. Verder is er sprake van een onderschikkende structuur, omdat het ene argument het andere argument aanvult, maar deze zou je in principe nog weg kunnen laten, omdat deze eigenlijk al voldoende is om je standpunt kracht bij te zetten.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Nederlands volgen?

Met de examentraining Nederlands van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Nederlands kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Nederlands Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.