Uitleg over signaalwoorden en kernzinnen

Weet jij waarom signaalwoorden en kernzinnen zo belangrijk zijn? Examentrainer Lotte legt het uit!

Mijn tip is om zowel signaalwoorden als de kernzinnen in de tekst te onderstrepen en niet de hele tekst te gaan lezen, omdat je vaak toch niet alles onthoudt en het kost heel veel tijd op je examen.

Waarom zijn de signaalwoorden belangrijk?

Waarom zijn de signaalwoorden belangrijk, omdat die verbanden aangeven tussen de zinnen, zinsdelen en de alinea’s. Die zijn dus belangrijk om te onderstrepen, omdat dat je helpt met een aantal standaardvragen die je altijd op je examen krijgt, zoals de functie van de alinea en de verbanden tussen alinea’s. Dit maakt het beantwoorden van deze vragen toch gewoon een stuk makkelijker.

Waarom zijn kernzinnen belangrijk?

Kernzinnen zijn belangrijk om te onderstrepen, omdat daar belangrijke informatie van de alinea in staat, eigenlijk de allerbelangrijkste informatie. Vaak is dit de eerste, tweede of de laatste zin van een alinea, maar omdat het Nederlands niet een exacte wetenschap is, zijn er natuurlijk ook uitzonderingen mogelijk. Deze zijn belangrijk om te onderstrepen, omdat je zo een goed inzicht krijgt van de indeling van een tekst: de inleiding, het middenstuk en het slot. Dit helpt je bij het beantwoorden van eigenlijk alle soorten vragen over de tekst.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Nederlands volgen?

Met de examentraining Nederlands van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Nederlands kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Nederlands Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.