Uitleg over bronnen lezen

Welke onderdelen van een bron zijn belangrijk? Examentrainer Matthijs legt het je graag uit!

Welke tips zijn er voor het beantwoorden van vragen over bronnen?

Voor het eindexamen heb ik een hele handige tip voor jullie: dat zijn de welbekende W-vragen en de W-vragen kun je heel goed gebruiken bij bronnen vragen. De helft van het eindexamen geschiedenis bestaat uit bronnen vragen en de W-vragen kunnen je hierbij helpen.

Wat zijn de W-vragen?

Je hebt natuurlijk geschreven en niet geschreven bronnen, maar vooral de geschreven bronnen worden vaak als heel lastig ervaren. Om dit makkelijker te maken, hebben we dus de verschillende W-vragen waarmee je zo een bron eigenlijk heel goed en makkelijk kan analyseren.

Welke W-vragen hebben we? Allereerst: “Wie heeft de bron geschreven?” Dat is natuurlijk altijd belangrijk, want als ik een hele belangrijke functie heb, zal ik verslag van een gebeurtenis anders geven dan iemand anders die misschien veel minder belangrijk is. Dus: “Wie heeft de bron geschreven?” is eigenlijk de eerste vraag.

Daarna ga je kijken wanneer de bron geschreven is. Een bron kan tijdens of kort na gebeurtenissen opgeschreven zijn, maar misschien ook veel later. Bij geschreven bronnen heb je ooggetuigenverslagen, maar je hebt ook bijvoorbeeld memoires, wat eigenlijk herinneringen zijn. De soort bron maakt ook heel veel uit.

Vervolgens ga je eigenlijk kijken: Wat is er eigenlijk geschreven? Bij recentere bronnen is dat wat makkelijker dan bij oudere bronnen, omdat oudere bronnen vaak moeilijkere taal gebruiken of woorden die je misschien niet goed kent. Lees de bron goed door en probeer te ontdekken wat er eigenlijk geschreven wordt.

Ook belangrijk: Waarom wordt de bron geschreven? Elke schrijver heeft een bepaald doel met een tekst. Die wil daar misschien invloed mee uitoefenen of misschien informatie doorgeven aan familie en vrienden, bijvoorbeeld door brieven. Historische brieven worden daarom ook veel geanalyseerd. Als je deze vragen afgaat, kan je eigenlijk al heel goed in kaart brengen wat voor soort bron je hebt en wat je ermee kan.

Wat is het verschil tussen de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van een bron?

Vragen die veel terugkomen op het examen zijn vragen waarbij je verbanden moet bepalen of bepaalde informatie uit bronnen moet halen. Ook moet je bronnen vaak op waarde schatten: Is een bron betrouwbaar? Betrouwbaarheid is heel belangrijk.

Verder is het ook belangrijk of de bron bruikbaar voor onderzoek is.

Betrouwbaar zegt eigenlijk: “Kunnen we de bron goed vertrouwen? Klopt de informatie die in de bron staat?” Terwijl we bij onderzoek ook kijken of de bron handig is voor het onderzoek dat een historicus of geschiedwetenschapper wil doen.  Behalve die W-vragen heb je dus eigenlijk twee thema’s die vaak aan bod komen; betrouwbaarheid van een bron en ook of een bron bruikbaar is voor onderzoek. Neem deze tips ter harte en ik wens jullie alvast heel veel succes met jullie eindexamen.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining geschiedenis volgen?

Met de examentraining geschiedenis van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens geschiedenis kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina geschiedenis Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.