Uitleg over grote hoeveelheden stof bij biologie

Voor je biologie examen moet je grote hoeveelheden stof leren. Hoe pak je dat handig aan? Examentrainer Sterre geeft je de tips.

Hoe gebruik je overeenkomsten en verschillen om veel stof te leren?

Tip 1: We gaan op zoek naar overeenkomsten en verschillen in de stof. Dat klinkt misschien een beetje onduidelijk en om dat beter te illustreren heb ik hier een voorbeeld neergezet. Wat zien we hier? We zien hier de 4 rijken: een dierlijke cel, een schimmelcel, een plantencel en een bacteriecel. Op eindexamens gaat het vaak over de vraag. Dat is dan verwikkeld in een ingewikkelde vraagstelling. Verschillende eigenschappen van cellen komen aan bod en dan is aan jou de vraag: wat voor cel is het? Een optie om dit aan te pakken is natuurlijk om alle eigenschappen van alle cellen uit je hoofd te leren en dan lukt het ook. Echter, als je moeite hebt met grote hoeveelheden stof, is er een betere aanpak: het zoeken naar overeenkomsten en verschillen tussen de cellen. Als we dat gaan doen, kijken naar overeenkomsten en verschillen, kunnen we de volgende conclusies trekken en die heb ik in rood op het bord geschreven. De dierlijke cel is de enige cel zonder celwand. Een plantencel is een enige cel met bladgroenkorrels en de bacteriecel is de enige cel zonder celkern. Op het moment dat je dus een opgave krijgt die gaat over een cel zonder celkern, ongeacht wat alle andere eigenschappen zijn, kan dat echt alleen een bacteriecel zijn. Zodra er bladgroenkorrels aanwezig zijn, weet je dat het wel over een plantencel moet gaat en als het gaat om een cel zonder celwand dan weet je zeker, dat is een dierlijke cel. Op deze manier hoef je dus een stuk minder te leren met hetzelfde resultaat. Probeer dit, dus het opzoeken van overeenkomsten of verschillen, ook toe te passen in andere leerstof.

Waarom is het belangrijk om examenopgaven te maken?

Tip 2: Ga eindexamenopgaven maken. Zeker als je moeite hebt om echt te gaan zitten en echt te gaan leren, is dit super handig. Op deze manier oefen je namelijk op niveau en ga je aan de gang met de stof. Weet je een antwoord niet? Zoek het dan lekker rustig op in je boek, want op deze manier ben je ook met de stof bezig, herhaal je en kom je vanzelf steeds meer in de stof. Let er wel op dat als je een antwoord fout hebt, dat je dan ook echt goed begrijpt waarom dat antwoord dan fout is of waarom een ander antwoord misschien beter is. Op deze manier ga je snel door de stof heen en heb je dus niet meer zo dat je super erg zit te stampen, omdat je grote hoeveelheden stof moet zien te verwerken.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Biologie volgen?

Met de examentraining Biologie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Biologie kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Biologie Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.