Wat is het verschil tussen rhesus positief (Rh+) en negatief (Rh-)?

Naast je bloedgroep, ben je ook Rh+ of Rh-. De meeste mensen in Nederland zijn Rh+ . Dat betekent dat je het Rh antigeen hebt. Ben je Rh-, dan heb je geen Rh antigeen.

Vb. Als iemand (Rh-) in contact komt met Rh+ bloed, gaat diegene antistoffen aanmaken tegen het Rh+ bloed. Het lichaam komt namelijk in contact met vreemde stoffen.

Meestal kom je niet in contact met Rh+ bloed als je Rh- bent. Ook tijdens de zwangerschap raakt het bloed van de foetus en de moeder elkaar over het algemeen niet. Bij sommige zwangerschappen blijkt dat het bloed van de foetus wel in contact komt met het bloed van de moeder. Als de moeder (Rh-) in contact komt met de baby (Rh+), dan kan de moeder antistoffen gaan aanmaken. Bij een volgende zwangerschap kunnen de antistoffen van de moeder in contact komen met het bloed van die baby (Rh+). Hieraan kunnen ernstige gevolgen zitten, waaronder bloedarmoede.

Daarom wordt getest of de moeder antistoffen bezit en of de baby Rh+ is. Dan krijgt de moeder een prik met antiD. AntiD zorgt ervoor dat de antistoffen uit het bloed van de moeder verdwijnen.