Uitleg over bloedgroepen

Hoe werken bloedgroepen? Aan wie kun je bloed geven en van welke bloedgroepen kun je bloed nemen? Toptrainer Sterre legt het uit en geeft je een schema, zodat de theorie makkelijker is te onthouden!

Ik ga jullie vandaag iets vertellen over de bloedgroepen en hoe weet je nou wanneer je een bloedgroep van iemand kan ontvangen en wanneer je nou bloed aan iemand kan geven. Ik merk vaak dat mensen dit toch wel heel erg moeilijk vinden, omdat het heel verwarrend is met al die namen die op elkaar lijken.

Hoe kun je bloedgroepen het beste in een schema noteren?

Waar kijken we nu naar? We zien hier de bloedgroep. We zien hier het antigen, oftewel het handje van de rode bloedcel waaraan je kan herkennen tot welke groep die hoort. De antistof die het bloed eventueel heeft om zich te beschermen tegen andere bloedcellen. Hier heb ik al even op een rijtje gezet wie kan nou wat aan wie geven en wie kan nou wat van wie krijgen. Wat nog wel even belangrijk is, is dat je goed op een rijtje hebt wanneer gaat het nou mis. Het gaat mis als de antistoffen van de ontvanger kunnen hechten aan een antigen, oftewel het handje van degene van wie die het bloed krijgt. Nou als je dit schemaatje voor jezelf maakt op je eindexamen of op een toets, dan kun je dat gewoon helemaal beredeneren. Dat scheelt dus hartstikke veel leerwerk.

Hoe weet je aan welke bloedgroep je bloed kunt doneren?

Om even snel te kijken, kunnen we naar A kijken. Stel, ik ben bloedgroep A en ik wil bloed aan iemand geven. Hoe weet ik nou dat ik dat aan iemand kan geven. Dan moet ik er dus op letten of mijn handje kan hechten aan de antistof. Ik kan natuurlijk altijd aan mijn eigen bloedgroep geven, dus ik kan geven aan A. Nou gaan we kijken, kan ik geven aan bloedgroep B? Dat kan niet, want dit vierkantje van de antistof zou kunnen hechten aan dit antigen (A), dus we weten, aan B kunnen we niets geven. Dan gaan we kijken bij bloedgroep O. Kunnen we wat geven aan bloedgroep O? Ook hier zien we hem weer terugkomen, het vierkantje van de antistof van O. Die zal hier ook aan mijn handje hechten, dus die zou ik ook niet kunnen geven. Dan gaan we als laatste kijken naar AB en dan zien we hier helemaal geen antistoffen, oftewel er zal geen antistof zijn bij AB die aan mijn handje zal kunnen hechten, dus aan AB zal ik bloed kunnen geven. En dat zien we ook hier. Voor de andere bloedgroepen kunnen we dit op precies dezelfde manier beredeneren en dan komen we dus tot de conclusie dat je aan AB altijd kan geven: als handige ezelsbrug.

Hoe weet je van welke bloedgroep je bloed kunt ontvangen?

Dan gaan we kijken, van wie kan ik het krijgen, oftewel nemen? Ik ben bloedgroep A, van wie kan ik nou bloed krijgen? En dan is het dus belangrijk dat het handje niet aan mijn antistof kan hechten. Nou van mezelf kan ik ook altijd krijgen, van mijn eigen bloedgroep. Dan gaan we kijken nar B. B heeft een rond handje en we zien, ik heb ronde antistoffen dus die zullen aan elkaar gaan hechten, oftewel dat zal misgaan. Van B kan ik dus niet krijgen. Dan gaan we kijken naar O en dan zien we, O heeft helemaal geen handje, dus zal ook nooit mijn antistof vast kunnen pakken. Oftewel O zal aan mij bloed kunnen geven. Dan gaan we kijken naar AB en dan zien we, AB heeft een rond handje en zal dus ook aan mijn antistof vast kunnen houden. Oftewel AB kan mij niet geven. We zien dus dat aan A alleen A en O kunnen geven. En bij nemen komen we dan tot de conclusie dat O bij iedereen kan. Dus AB en O zijn dan tegenovergesteld. Als je dit op je eindexamen even tekent, kun je heel rustig beredeneren wanneer gaat het nou mis en kun je het echt voor je zien, dus dat scheelt je leerwerk.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Biologie volgen?

Met de examentraining Biologie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Biologie kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Biologie Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.