-
Huiswerkbegeleiding
-
Bijles
-
Examentraining
-
Basisschool
-
Over Lyceo
-
Meer Uitleg over codominante en intermediaire overerving
- Wiskunde
- Engels
- Economie
- Frans
- Duits
- Overige vakken
- Tips voor alle vakken
Uitleg over codominante en intermediaire overerving
Wat is het verschil tussen codominante & intermediaire overerving? En hoe werkt het precies? Door deze overzichtelijke en simpele uitleg van toptrainer Sterre, snap jij voortaan hoe het zit.
Voordat we gaan beginnen met de echte uitleg van intermediaire overerving en codominante overerving; eerst even kijken naar wat basisbegrippen.
We hebben namelijk een gen voor bloemkleur en dat gen heeft twee allelen; twee smaakjes van het gen. We hebben een dominante A die zorgt voor een rode kleur en een recessieve A die zorgt voor een witte kleur.
Hoe werkt normale overerving?
We gaan eerst kijken naar de normale situatie, zodat we daarna de intermediaire en de codominante overerving daar tegenover kunnen zetten. We goed kunnen dan goed zien wat de verschillen zijn. In de normale situatie zijn er met deze allelen drie mogelijkheden. Namelijk homozygoot dominant, waarbij we een rode kleur krijgen. Heterozygoot waarbij we ook een rode kleur krijgen van de bloem. Waarom? Omdat het dominante allel de dominante kleur geeft. Vervolgens hebben we ook een homozygoot recessieve bloem die wit zal worden, oftewel die zal een witte kleur hebben.
Wat is intermediaire overerving?
Nu gaan we kijken naar wat er gebeurt bij intermediaire overerving. We zien eigenlijk gelijk dat dat alleen verschillend is voor de heterozygoot. De homozygoot dominante bloem is namelijk nog steeds rood en de homozygoot recessieve bloem is namelijk nog steeds wit, net als in de normale situatie. Wat gebeurt er nou in de heterozygote bloem? De hetereozygote bloem zal er anders uitzien, namelijk in het geval van intermediaire overerving zal daar een mengvorm ontstaan tussen beide allelen. Hoe moeten we ons dat voorstellen? Er zal een mengvorm ontstaan tussen een rode en een witte kleur, oftewel we zullen een roze bloem krijgen. Dus de bloem die heterozygoot is en intermediair overerft zal een roze kleur krijgen.
Wat is codominantie?
Hoe gaat dat bij codominantie? Ook hier zien we weer dat dat eigenlijk alleen tot uiting komt bij de heterozygoot. De homozygoot dominante bloem is weer rood en de homozygoot recessieve bloem is weer wit. Net als in de normale situatie. Wat gebeurt er bij de heterozygoot? In het geval van codominantie overerving ontstaat hier geen mengvorm, maar komen beide allelen even sterk tot uiting. Oftewel die en die zullen beide even sterk aanwezig zijn. Hoe moeten we ons dat voorstellen? De bloem in het geval van codominantie overerving zal 50% rood zijn en 50% procent wit zijn. Om het even samen te vatten, intermediair krijg je dus een mengvorm tussen beide allelen die alleen tot uiting komt in de heterozygoot. Bij codominantie komen beide allelen even sterk tot uiting, ook alleen bij de heterozygoot.
Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!
Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!
Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.
Examentraining Biologie volgen?
Met de examentraining Biologie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn.
Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Biologie kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Biologie Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.
Overige diensten
- v 29.5.2
- © 2005 - 2024 - Lyceo
- Schipholweg 66-5, 2316 XE Leiden
- T: 071-79 000 40