Uitleg over houtvaten en bastvaten

Houtvaten en bastvaten. Wat vervoert nou welke stoffen en wat loopt omhoog en wat loopt naar beneden? Toptrainer Sterre geeft je een ezelsbruggetje.

Hoe houd ik houtvaten en bastvaten uit elkaar?

Vandaag wil ik een klein ezelsbruggetje met jullie delen, omdat ik zelf vind dat het ontzettend handig is om te gebruiken tijdens biologie. Het gaat over de hout- en bastvaten in de plant. Hoe weet je nou welke omhoog en welke naar beneden gaan en wie wat vervoert? Mijn ezelsbruggetje:

Houtvaten beginnen met de H, ofwel die gaan omHoog; ook met de H.

Hetzelfde verhaal: Bastvaten gaan naar Beneden, want die beginnen met de B.

Wat vervoeren de houtvaten en de bastvaten?

Dan houden we nog de anorganische en de organische stoffen over. Je moet denken: de anorganische stofjes zijn de kleine stofjes die de plant nodig heeft om glucose te maken. Die haalt die uit de wortels uit de grond en die moeten naar boven vervoerd worden, dus door de houtvaten. Glucose daarentegen, als dat helemaal gemaakt is in de bladeren, ofwel hoog in de plant, wil de plant dit zelf gebruiken om te groeien en te bloeien. Ofwel de organische stoffen moeten naar beneden om door de plant zelf gebruikt te worden.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Biologie volgen?

Met de examentraining Biologie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Biologie kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Biologie Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.