Tips voor de dagen rondom het eindexamen

De dagen rondom je examens zijn vaak toch een beetje stressvol. Daarom deelt onze begeleider Noortje graag tips voor hoe je die dagen het best kunt aanpakken. Kijk of lees gauw verder!

Wat kan je de dagen voor het eindexamen doen qua voorbereiding?

Tip 1. Zorg voor een opgeruimde omgeving. Leer je meestal achter je bureau? Zorg er dan voor dat je bureau helemaal leeg is, op je schoolspullen na. Zo min mogelijk afleiding én je telefoon zo ver mogelijk uit het zicht. Het klinkt misschien stom en cliché, maar het gaat je echt helpen. Je wil deze dagen echt gebruiken om je goed te kunnen focussen en voorbereiden op de laatste loodjes.

Tip 2. Stel prioriteiten. Het zou zo kunnen zijn dat je de dagen voor je examens in tijdnood verkeert. In dat geval kun je het best starten met leren voor het examen dat er als eerste aankomt en zo de verschillende examens afgaan. Neem bijvoorbeeld de flitskaartjes die je hebt gemaakt voor het vak dat er als eerst aankomt goed door en maak zelf toetsvragen.

Tip 3. Op de dagen voor je examens is het extra fijn om jezelf te laten overhoren óf om de stof juist aan iemand anders uit te leggen. Zo kom je er namelijk achter of je de stof écht beheerst. Doe dit totdat je geen fouten meer maakt. Heb je nou even niemand in de buurt die je kan overhoren? Dan kun je ook onze online Examencheck doen! Zo weet je binnen 10 vragen of je de examenstof per vak al goed beheerst.

Tip 4. Als je over een paar dagen examen moet doen, heb je het natuurlijk al best zwaar. Verwen jezelf daarom af en toe eens extra. Beloon jezelf na een studeersessie bijvoorbeeld met het kijken van je favoriete serie of een lekkere (en natuurlijk gezonde) snack. Dit geeft je ook weer extra motivatie om tijdens de leermomenten écht je best te doen, want je hebt iets om naar uit te kijken.

Tip 5. Gebruik deze laatste dagen om je eigen gemaakte flitskaartjes, mindmaps, tijdlijnen en/of formulebladen goed door te nemen. Ook kun je, als je klaar bent met alle stof bestuderen, de leermethode gebruiken waarbij je zelf toetsvragen bedenkt. Met die methode test je of je de stof al genoeg kent en je kunt deze bij ieder vak gebruiken.

Tip 6. Op de avond voor je examen kan het helpen om, nadat je de stof voor de laatste keer hebt doorgenomen, je hoofd leeg te maken en je lichaam te ontspannen. Dans nog even gek door je kamer op je lievelingsmuziek of luister nog even een aflevering van die leuke podcast! Zorg ervoor dat je je spullen alvast klaar legt voor je gaat slapen. Zodat je niet in de ochtend nog op zoek hoeft te gaan naar die binas of je passer.

Tip 8. Spendeer het uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon, om je nachtrust te bevorderen. Bij een slechte nachtrust is de kans namelijk groot dat je je minder goed kunt concentreren en vooral dat je over de belangrijke dingen in een vraag heen leest. Zorg de dagen voor je examens voor een extra goede nachtrust.

Tip 9. Vergeet ten slotte niet om op de ochtend van je examen goed te ontbijten en voldoende te drinken, zodat je de dag al start met voldoende energie. Check nogmaals of je alle benodigde spullen in je tas hebt zitten en vertrek vervolgens op tijd naar school. Gehaast en bezweet binnen komen rennen bij je examen is écht niet ideaal en zorgt al voor een stressvolle start van je examen.

Heel veel succes met het voorbereiden op je examens!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we eindexamenkandidaten optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt! Hier lees je alle informatie over onze examentrainingen.

Neem ook eens een kijkje bij onze tips voor alle vakken. Wil je het leren makkelijker maken? Kijk dan eens tussen alle Ezelsbruggetjes.