Uitleg over simple past en present perfect

Wanneer gebruik je de simple past en wanneer de present perfect? Trainer Anika legt het uit.

Bij schrijfopdrachten en grammaticatoetsen is het belangrijk dat je de juiste grammaticale tijd hanteert. Als je iets in het verleden wilt beschrijven, dan kun je kiezen tussen de simple past en de present perfect. Die geven allebei aan dat iets in het verleden is gebeurd of begonnen, maar verschillen wel in betekenis. Daarom is het belangrijk dat je de verschillen kent.

Wat is de present perfect?

Laten we beginnen met de present perfect. Die gebruik je als iets in het verleden is gebeurd, maar je weet niet precies wanneer. Kijk maar eens naar deze voorbeeld zin: “Your package has arrived.” Het pakketje is dus aangekomen, maar we weten niet precies wanneer. Daarom gebruik je de present perfect. Het tweede voorbeeld van de present perfect is dat er iets in het verleden is begonnen en het gaat nog door. Kijk maar eens naar deze in: “My cousins have lived in Sweden since 2005, they love it there.” Hier zie je dus staan dat je neefjes of nichtjes in Zweden hebben gewoond sinds 2005, dus dit gaat nog door. Ze wonnen er nog. In dit geval gebruik je ook de present perfect.

Wat is de simple past?

Dan gaan we naar de simple past. De simple past gebruik je als er iets in het verleden is gebeurd en je weet ook precies wanneer het gebeurde. Kijk maar eens naar deze zin: “My friend watched the entire season of Riverdale when it first came out.” Hier zien we staan: “when it first came out”, dus je weet precies wanneer het gebeurde en daarom mag je inderdaad de simple past gebruiken.

Het tweede voorbeeld van de simple past is een zin waarin staat dat iets in het verleden is begonnen en toen ook is afgelopen. Deze zin is daar een voorbeeld van: “I lived in New York city until I was 16 years old.” Dus deze persoon woonde in New York en op haar 16e of zijn 16e is hij of zij verhuisd. Dat is afgelopen, dus gebruiken we de simple past.

Wat is het verschil tussen de present perfect en de simple past?

Een tip om deze twee grammaticale tijden uit elkaar te halen, is door op zoek te gaan naar woorden zoals: when, yesterday, last week, two weeks ago. Die geven precies aan wanneer iets gebeurde. In die gevallen gebruik je de simple past. Als er nou woorden staan zoals for en since, kunnen die aangeven dat de gebeurtenis nog doorgaat of dat het niet duidelijk is wanneer iets gebeurde. In die gevallen gebruik je de present perfect.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining Engels volgen?

Met de examentraining Engels van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Engels wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Engels kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Engels Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.