-
Huiswerkbegeleiding
-
Bijles
-
Examentraining
-
Basisschool
-
Over Lyceo
-
Meer Aanwijzend voornaamwoord
- Wiskunde
- Engels
- Economie
- Frans
- Duits
- Overige vakken
- Tips voor alle vakken
Uitleg over het aanwijzend voornaamwoord
Vind jij het lastig om het aanwijzend voornaamwoord te kiezen bij Frans? Onze trainer Simone legt het je uit. Bekijk de video en je snapt het!
In het Nederlands gebruiken we het aanwijzend voornaamwoord om iets aan te wijzen. Je kan het dan bijvoorbeeld hebben over dit boek of die beker. Ook in het Frans hebben we een aanwijzend voornaamwoord om iets aan te wijzen.
Hoe pas je de verschillende vormen van het Franse aanwijzende voornaamwoord toe?
Je moet er in het Frans echter goed opletten of het aanwijzend voornaamwoord wijst naar een mannelijk, vrouwelijk of een zelfstandig naamwoord dat in het meervoud staat. Het aanwijzend voornaamwoord past zich in het Frans namelijk aan aan de vorm van het zelfstandig naamwoord.
Heb je te maken met een zelfstandig naamwoord dat in het mannelijk enkelvoud staat? Dan gebruik je het aanwijzend voornaamwoord ‘ce’.
Ook moet je goed opletten of het zelfstandig naamwoord begint met een stomme h, zoals hôtel of hôspital. Je gebruikt dan het aanwijzend voornaamwoord ‘cet’. Dat doen we om problemen met de uitspraak te voorkomen. Je kan je wel voorstellen dat het heel moeilijk is ce hôtel te zeggen en daarom zeggen de fransen cet hôtel. Die extra t moet je er natuurlijk ook in de zin bijschrijven.
Heb je te maken met zelfstandig naamwoorden die in het vrouwelijke enkelvoud staan dan gebruiken we ‘cette’.
Als je te maken hebt met zelfstandige naamwoorden die in het meervoud staan, gebruiken we het aanwijzende voornaamwoord ‘ces’. Dit doen we zowel mannelijk als vrouwelijke zelfstandige naamwoorden. Hier zit dus geen verschil in als je te maken hebt met meervoud en dat scheelt weer iets om te onthouden.
Welke achtervoegsel horen bij Franse aanwijzende voornaamwoorden?
Wat ook nog wel leuk is, is dat je er ook nog een klein achtervoegsel bij kan zetten wat aangeeft of je te maken hebt met een boek dat dichtbij is of ver weg is. In het Nederlands kunnen we het hebben over dit boek, dit boek wat bij mij ligt. Of dat boek dat daar verder weg ligt. Ook in het Frans kun je dat onderscheid maken door een klein achtervoegsel toe te voegen achter het zelfstandig naamwoord waarover je het hebt. Dat zijn de achtervoegsels ‘ci’ voor als iets dichtbij ligt en ‘la’ als iets verder weg is. Als ik het dus wil hebben over dit boek wat hier ligt. Dan plak ik het achtervoegsel ‘ci’ achter het zelfstandig naamwoord. Ik krijg dan “ce livre ci”. Als ik het wil hebben over een boek dat verder weg ligt, dan plak ik het achtervoegsel ‘la’ op dezelfde manier achter het zelfstandige naamwoord. We krijgen dan dus: “ce livre la”. Op die manier kun je dus ook in het Frans aangeven of iets dichtbij is of ver weg.
Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!
Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!
Examentraining Frans volgen?
Met de examentraining Frans van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Frans wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn.
Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Frans kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Frans Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.
Overige diensten
- v 29.6.1
- © 2005 - 2024 - Lyceo
- Schipholweg 66-5, 2316 XE Leiden
- T: 071-79 000 40