Uitleg lewisstructuur tekenen

Hay ik ben Bram, examentrainer bij Lyceo. Ik geef examentraining scheikunde en ga je nu uitleggen hoe je een lewisstructuur moet tekenen.

Wat zijn covalenties?

Om te oefenen gaan we de lewisstructuur van nitraat tekenen. Voordat we dat gaan doen is het belangrijk om even te bekijken hoe het zit met covalenties. En wat er daarmee gebeurt als een atoom een lading krijgt. Het is namelijk zo dat als een atoom een lading krijgt, dat de covalentie verandert. Zuurstof heeft normaal gesproken een covalentie 2, het vormt dus 2 bindingen. Maar als dat een lading 1 min heeft, dan vormt het één binding minder. 

In dit geval heeft het dan één binding. Als het een lading 1 plus krijgt, kan het drie bindingen vormen. Als de lading 2 plus krijgt, kan het nog een binding meer vormen. Dan worden het er vier in totaal. Voor stikstof geldt hetzelfde. Dat is normaal gesproken 3, maar als het een min lading heeft dan wordt het een binding minder. Als het een plus lading heeft, wordt het er een meer en als het een twee plus lading heeft twee meer. Met dat in ons achterhoofd gaan we kijken naar dat nitraat ion. 

Hoe teken ik de Lewisstructuur?

Voor een duidelijk en goed uitgewerkte uitleg voor het tekenen van de lewisstructuur van nitraat, is het aan te raden om onze YouTube video bovenaan de pagina te bekijken. Hieronder het stappenplan:

Bij dit stappenplan is nitraat (NO3-) gebruikt.

  1. Teken het stikstofatoom in het midden en teken daar drie zuurstofatomen omheen.
  2. Kijk of je covalentie van de zuurstofatomen kloppend kan maken. Maak gebruik van plus en min ladingen.
  3. Geef het stikstofatoom een plus lading om de covalentie en het aantal bindingen gelijk te trekken.
  4. Teken de elektronen waar deze nodig zijn.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining scheikunde volgen?

Met de examentraining scheikunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens scheikunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina scheikunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.